Panerad kyckling med grönsakscouscous

friterad och panerad kyckling

Kyckling är en underskattad ingrediens som går snabbt att tillaga och som är svår att misslyckas med. Det skulle väl möjligtvis vara om man överlagade den. Vi hade en period då vi nästan bara åt kyckling – så pass mycket att vi till slut tröttnade. Då har man verkligen ätit mycket kyckling…. Nu håller vi på och återupptäcker kycklingfiléer igen och de trillar så klart ini ett och annat recept.

Enkel mat till vardag och helg

I detta recept på panerad kyckling med grönsakscouscous paneras kycklingen i en blandning av sesamfrön och ströbröd. Till det hela serveras en lättlagad och god couscous med grönsaker. Tillsammans med sweet chilisås blir det en fin rätt som passar till såväl vardag som helg. Gillar man inte couscous, eller kanske är glutenintolerant kan man byta mot ris eller mot proteinrik quinoa.

Kyckling är ett magert typ av kött, men då man friterar i oljan jämnas nyttigheterna förstås ut. Men, man måste ju få lyxa till sig någon gång ibland. Eller hur?

» Här hittar du fler goda recept med kycklingfilé

Panerad kyckling med grönsakscouscous

Chicken Nuggets med couscous, grönsaker och sweet chilisås

För: 4 personer

Grönsakscouscous:

1 broccolihuvud (250g)
100g haricots verts
3 morötter
2 tomater
3 dl couscous

Panerad kyckling:

800g kycklingfilé
1 dl skalade sesamfrön
2 dl ströbröd
1 ägg
salt, peppar, persillade
olja till fritering

  • Skär broccolin till mindre träd. Halvera haricots vertsen och skär morötterna till stavar. Koka dem lätt i saltat vatten i cirka 5 minuter. Skär tomaterna till klyftor.
  • Tillaga couscousen tillsammans med olja och salt enligt anvisningen på förpackningen. Vänd ner den kokta couscosen i en skål och blanda i de kokta grönsakerna och tomaten. Servera med sweet chilisås.
  • Tina kycklingfiléerna och skär dem till lagom bitar. Vispa upp ägget i en skål. Blanda sesamfrön och ströbröd i en annan skål tillsammans med kryddorna. Häll oljan i en panna, kastrull eller fritös och hetta upp till cirka 175°C. Oljan behöver inte täcka kycklingen, cirka 1 cm i höjd räcker. Vänd kycklingbitarna i ägg och sedan i paneringen. Ha ner i pannan och fritera på båda sidor tills de är genomstekta och har fått färg. Kontrollera så att de inte är rosa inuti.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.