Panerad och friterad kyckling med paellapanna och remouladsås

Panerad kyckling

Mat som går lite snabbare att laga är toppen. En nyhet i kyldisken är de små, fina kycklingfiléerna från Kronfågel. Eftersom dessa bitar är mindre än vanligs kycklingfiléer går de snabbare att tillaga. Egentligen kan man skära den vanliga kycklingbiten i mindre bitar, men det fina med dessa är att alla har samma form. I förpackningen hittar man runt 16 stycken finputsade kycklingbitar.

Vilken olja ska man fritera i?

Den här gången när det skulle lagas middag blev jag sugen på att göra något annorlunda med kycklingen. Vi äter sällan friterad mat, men nog är det farligt gott med friterad kyckling. De små kycklingbitarna dubbelpanerade jag i mjöl, ägg och pankoströbröd. Sedan fick de tillagas i en stekpanna med olja. Vi har ingen fritös, så oftast friterar jag i en vanlig kastrull eller en stekpanna. Det går åt en del olja till fritering, så i detta fall fyllde jag bara stekpannan med ett centimeterhögt lager olja. Efter halva tiden vände jag bitarna.

Fritera i en olja med högre rykpunkt – exempelvis varmpressad rapsolja eller avokadoolja. Den använda oljan låter man sedan svalna innan man silar av den i en flaska eller burk och förvarar svalt. Sedan är det bara att plocka fram den använda oljan nästa gång det ska friteras. De tillfällen jag friterar något som ger god smak använder jag även den använda oljan till vanlig stekning.

Gott tillbehör till kycklingen

Till den panerade och friterade kycklingen valde jag att göra en variant på paella, det vill säga en panna med ris och grönsaker. Paella gör man som bekant med arborioris vilket är samma sorts ris som man använder till risotto. Jag tycke dels det kunde kul att variera det vanliga jasminriset med något annat för en gångs skull. Dessutom blir det färggrannt och ett smakrikt tillbehör som är enkelt att göra. Det hela serverade jag med en hemmagjord remouladsås som blev pricken över i.

» Här hittar du fler recept med kyckling

Panerad och friterad kyckling med paellapanna och remouladsås

För: 4 personer

Panerad och friterad kyckling med paellapanna och remouladsås

Paellapanna:

5 dl vatten
1 msk grönsaksfond
3 dl arborioris
0,5 dl vitt vin
1 röd lök
4 morötter
2 stänger stjälkselleri
salt, peppar
2 tsk gul curry

Remouladsås:

1 dl hackad smörgåsgurka
1 salladslök
0,5 dl tomatpuré
0,5 dl majonnäs
3 dl gräddfil
salt, peppar

Panerad kyckling:

1 paket små fina kycklingfiléer (cirka 500g)
1 dl vetemjöl
2 ägg
2-3 dl pankoströbrod
salt, peppar
rapsolja

1. Koka upp en kastrull med vatten och grönsaksfond. Ha ner riset och låt det koka på medeltemperatur i 20 minuter. Slå på vinet när dte är cirka 10 minuter kvar. Rör gärna om då och då.

2. Hetta upp en stekpanna med smör och ha ner rödlök skuren till tunna klyftor samt hackad morot. Låt det mjukna och ha sedan ner sellerin. Ha ner riset och stek ihop allt cirka 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och curry.

3. Hacka smörgåsgurka och skiva salladslöken tunt. Blanda med tomatpuré, majonnäs och gräddfil. Smaka av med salt och peppar och ställ svalt.

4. Häll upp mjöl, uppvispat ägg och pankoströbröd i tre olika skålar. Häll i olja i en stekpanna då det täcker och blir cirka 1 centimeter djupt. Använder du vanliga kycklingfiléer, skär kycklingen till smalare remsor. Doppa varje kycklingfilé i mjöl, sedan i ägg och sist i panko. Ha ner i pannan och fritera på båda sidor i 170°C så brödet får fin färg och kycklingen blir genomlagad.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.