Panerad pangasius med palsternackspuré, äpple, nötter och svamp

Recept med pangasius

Rätt som det är blir man sugen på vårigare mat. Ni vet, lite lättare, fräschare mat med fisk. Jag fullkomligt älskar halloumi. Jag älskar även puré av palsternacka eller rotselleri. På så vis växte den här rätten fram – favoriterna fick spela huvudrollerna. Pangasius, eller hajmal som den också kallas, är en trevlig fisk som passar lika bra till helg som till fest. Välj alltid hajmal som är certifierad enligt ASC.

Mat till helg och fest

Svamp har vi alltid i frysen. Vi plockar alltid en massa svamp varje höst som vi steker och fryser in. Har man inte tillgång till svamp kan man använda kantareller på burk eller varför inte ostronskivling eller shiitake från butik. Panerad pangasius med palsternackspuré, äpple, nötter och svamp är en riktigt härlig helgrätt som är enklare att göra än man kan tro. När den mjälla fisken kombineras med en krämig puré, knapriga nötter, sött äpple och lite knarrig, salt ost blir det älskog i munnen.

» Fler recept med pangasius finns här

Panerad pangasius med palsternackspuré, äpple, nötter och svamp

För: 4 personer

Panerad pangasius med palsternackspuré, äpple, nötter och svamp

Palsternackspuré:

3 palsternackor
2 potatisar
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1,5 msk äppelcidervinäger
salt, peppar

Svampsallad:

5 dl färsk blandsvamp
smör
1 knippe färsk persilja
10 cm purjolök
1 dl mandel
1 rött äpple
salt

Panerad pangasius:

4 styckfrysta pangasiusfiléer
1-2 dl vetemjöl
salt, peppar

1. Skala och hacka palsternacka och potatis till mindre bitar. Koka upp grädde och mjölk med palsternacka, potatis och lite salt. Låt allt puttra under lock till vätskan reducerats in i rotsakerna och de börjar bli mjuka – cirka 15 minuter. Kör purén till en slät smet med mixerstav i kastrullen. Ställ tillbaka på plattan och smaka av med äppelcidervinäger, salt och peppar. Ställ på varmhållning.

2. Rensa och dela svampen till mindre bitar. Stek i en stekpanna till vätskan har reducerats och ha sedan i en ordentlig klick med smör. Salta, peppra och klipp över persilja. Ha ner i en skål. Hacka mandeln och rosta på den i lite smör. När den börjat få lite färg, ha ner strimlad purjolök och hackat rött äpple. Låt det fräsa i pannan en minut eller två. Blanda i skålen med svampen.

3. Häll upp vetemjöl på ett fat och vänd fisken i mjölet. Stek gyllene på båda sidor i smör. Salta och peppra.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.