Panerad fisk med potatismos och ärtor

Enkel vardagsmat med panerad fisk

Panerad fisk är gott och den perfekta vardagsmaten. Panerar man fisken själv, istället för att köpa färdig, blir det både godare och nyttigare. Det är också enklare än man kan tro att panera.

Många panerar platta fiskar så som rödspätta eller tunga, men det går förstås lika bra med tjockare fiskar. För att panera behöver man ägg som får paneringen att fästa. Själva paneringen kan egentligen bestå av vad som helst som kan suga upp fettet i pannan – exempelvis ströbröd eller malda nötter. Är man glutenintolerant kan man alltså mala sina favoritnötter eller frön. Självklart finns det också glutenfritt ströbröd som man kan använda.

Snabblagat och gott

Vill man göra en så kallad dubbelpanering doppar man först råvaran i mjöl, sedan i ägget och till sist i ströbrödet. I detta recept har jag dock blandat mjöl och ströbröd med kryddor redan i första steget för at göra det enkelt. Läs gärna mer om panering här och få tips på olika saker att panera i.

I detta recept på panerad fisk med potatismos och ärtor har jag panerat pangasius, men det går förstås lika bra med sej eller torsk. Kolla gärna efter MSC-märkt fisk så är råvaran certifierad för hållbart fiske och har fångats med hållbara metoder. Till den frasiga fisken är det gott med en krämigt potatismos, och för att runda av det hela passar det fint med en syrlig sås. Som för övrigt är superenkel att göra.

Panerad fisk med potatismos och ärtor

För: 4 personer

Panerad fisk med potatismos och ärtor

Potatimos:

800g potatis
2 dl creme fraiche
salt, peppar
10 cm purjolök

4 fiskfiléer, ex pangasius, torsk eller sej
0,5 dl mjöl
2 dl ströbröd
salt, peppar, vitlökspulver
1 ägg
1 dl olja

Tillbehör:

1 burk limeaioli
200g frysta ärtor

1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten, cirka 10-15 minuter. Slå av vattnet och mosa potatisen med en potatismosare. Rör ihop med creme fraiche och smaka av med kryddor. Strimla purjolöken tunt och blanda ner i moset.

2. Tina fisken. Häll mjöl på ett fat och blanda med ströbröd och kryddor. Ha uppvispat ägg på ett annat fat. Torka av fisken och doppa den först i ägget och sedan i ströbrödsblandningen. Hetta upp olja i en panna och stek fisken på medelvärme till den är gyllenbrun. Servera med limeaioli och ärtor.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.