Panerad torskrygg med rissallad och picklad rödlök

God vardagsmat med torsk

Jag har alltid varit svag för panerad fisk. Särskilt torsk som får ett frasigt och fint hölje. Allra frasigast och finast blir fisken när den paneras i pankoströbröd, men visst finns det andra saker att panera i och man vill äta mindre kolhydrater eller är glutenintolerant.

Pankoströbröd kommer ursprungligen från Asien. Det är också förklaringen till varför man irriterande nog hittar det på asiatiska hyllan. Jag har egentligen inte hajat varför man lägger det där när det lika gärna kunde ligga på brödhyllan – precis som vanligt ströbröd. Då hade man också sluppit hela proceduren med att fråga personalen i butiken som själva sällan har koll på var det ligger. Det är ju inte heller så att bananer ligger någon annanstans än i fruktdisken bara för att de kommer från Centralamerika…

Vad är pankoströbröd?

Hur som helst är pankoströbröd ett fluffigare ströbröd som skärs till tunna bitar till skillnad från vår traditionella ströbröd som males. Det skurna pankoströbrödet kan suga i sig mer fett vilket ger råvaran en frasigare finnish. För att fästa det på fisken använder man ägg – i alla fall i det här receptet.

Panerad torskrygg med rissallad och picklad rödlök är ett riktigt smaskigt vardagsrecept. Och visst går det förstås lika fint att server på helgen. Tillsammans med den goda rissalladen som blandas med svarta bönor och andra godsaker får man en riktigt smaskig anrättning. Glöm inte den picklade rödlöken som är enklare att göra än man kan tro.

» Här hittar du fler goda recept med torskrygg

Panerad torskrygg med rissallad och picklad rödlök

För: 4 personer

Panerad torskrygg med rissallad och picklad rödlök

Picklad rödlök:

3 dl vatten
0,5 dl ättikssprit (12%)
1 dl dl strösocker
2 msk salt
2 rödlökar

Rissallad:

1 dl basmatiris
2 dl vatten
salt
1 broccolihuvud
1 burk majs (á 140g)
1 tetra svarta bönor
8 bitar soltorkade tomater
1 salladslök

Örtsås:

2 dl creme fraiche
1 tsk lökpulver
2 tsk persillade
salt

Panerad torskrygg:

4 styckfrysta torskryggsfiléer
1 ägg
2 dl pankoströbröd
salt, peppar, lökpulver

Tillbehör:

hickorysås

1. Koka upp vatten i en kastrull. Slå i ättika och rör i socker och salt. Klyfta rödlöken och ha ner i ättikslagen. Låt stå 1 timme, eller gärna under dagen.

2. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Dela broccolin till mindre träd. Koka upp en kastrull med saltat vatten och sjud broccolin i cirka 5 minuter. Slå av vattnet från majsen och blanda med broccoli, strimlade soltorkade tomater, skivad salladslök och sköljda svarta bönor. Blanda med riset.

3. Blanda creme fraiche med lökpulver, persillade och salt. Ställ svalt.

4. Tina fisken och torka av den runt om. Vispa upp ägg och pensla fisken runt om. Strössla över panko och stek sedan fisken i smör så den blir gyllene runt om. Servera med hickorysås.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.