Panerad torskrygg med ugnsbakade tomater och vårprimörer

Vårigt recept med torskrygg

Jag kände att det var dags för ett riktigt vårrecept. Den här tiden på året är det underbart att sitta ute och äta. Oftast är det för kallt på kvällarna, men frukost eller lunch i solen är verkligen inte illa. Vi svenskar är allt lite envisa och paltar gärna på oss kläder för att kunna sitta ute. De gånger vi haft gäster från Brasilien eller Cuba har vi stått och trängts vid grillen och huttrat. För det mesta tycker de vi är helknäppa, men då det svenska klimatet är kallt så lång tid på året förvandlas man nästan till ett desperado som sitter och huttrar i dunjackan så fort solen är framme.

Lyxig helgmat

Men, handen på hjärtat. När det är varmt i Sverige, när träden grönskar, när fåglarna kvittrar och grillen går varm – då är det ändå helt perfekt. Just den här rätten behöver inte lagas på grillen – om man verkligen inte vill förstås. Däremot har den så mycket vårkänsla över sig att det är oslagbart. Nykokt potatis med dill, panerad, spröd fisk, härliga primörer och fräsch citron… Sambon får ta kredd för den här härliga rätten – och visst passar den både med ett glas rosé såväl som en kall öl.

» Fler recept på torskrygg hittar du här

Panerad torskrygg med ugnsbakade tomater och vårprimörer

För: 4 personer

Panerad torskrygg med ugnsbakade tomater och vårprimörer

Grönsaker:

250g babyplommontomater
16 små potatisar
1 knippe grön sparris
12 små snacksmorötter
1 knippe rädisor

Panerad torsk:

4 torskfiléer
1,5 dl ströbröd
salt, peppar
1 ägg

Topping:

1 dl majonnäs
1 liten rödlök
1 knippe färsk dill
1 citron
peppar

1. Värm ugnen på 100-110 grader. Halvera babyplommontomaterna och placera dem i ugnen på en plåt smord med lite rapsolja. Baka tomaterna i 30-60 minuter.

2. Koka potatisen i saltat vatten. Skala sparrisen lätt med en potatisskalare. Stek sparrisen och morötterna i smör med lite salt. Skiva rädisorna tunt.

3. Skölj och torka av torskfiléerna. Blanda ströbröd, salt och peppar på ett fat. Doppa torskfiléerna i uppvispat ägg och sedan i ströbrödsblandingen. Stek den panerade torsken i smör i cirka 2-3 minuter per sida på medeltemperatur.

4. Lägg upp tomater, potatis och fisk. Dekorera med en klick majonäs, finhackad rödlök, skivade rädisor, färsk dill och en citronklyfta. Dra över några varv med pepparkvarnen.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.