Panerade fläskkotletter med remoulad och ris

God och rustik husman

På hösten blir jag sugen på lite rustikare mat. Då får sallader och grillat göra plats för husman och kraftigare mat. Panerade fläskkotletter med remoulad och ris är typisk husman som passar i övergången mellan sensommar och höst. Det är en maträtt som passar på sensommaren men som lagas inomhus i stekpannan.

Jag brukar ofta köpa en större förpackning med skivade fläskkotletter. Några av kotletterna låter jag ligga kvar i kylen och resten fryser jag in. De till frysen paketerar jag då i påsar i paket om fyra fläskkotletter. Mellan varje kotlett lägger jag en bit bakplåtspapper så de är lätta att få isär när man ska tina dem, eller om man bara vill ha två stycken.

Recept med fläskkotletter

Jag väljer alltid fläskkotletter med ben eftersom det ger saftigare kött och mer smak. Benet är bara att skära bort efter man har stekt köttet. Till denna rätt, där de panerade fläskkotletterna mer ska likna en schnitzel, får man däremot skära bort benet innan man panerar köttet. Dock ska köttet inte bankas, som till en schnitzel, utan vara precis som det är för att behålla sin saftighet. Här hittar du fler recept med fläskkotletter.

Till det hela serverar jag en god remoulad, ris och en enkel sallad. Remouladen kan man göra ännu enklare genom att byta den inlagda gurkan, syltlöken, paprikan och moroten mot en burk pickles. Alltså inlagda grönsaker. Jag har även i lite jalapeños för att få in lite hetta, men de kan man så klart skippa om man inte gillar het mat.

» Här hittar du fler goda husmansrecept

Panerade fläskkotletter med remoulad och ris

Panerade fläskkotletter med remoulad och ris

För: 4 personer

Remoulad:

1 morot (cirka 125g)
0,5–1 dl jalapeños
1 dl inlagd, strimlad paprika (parikasallad)
0,5 dl syltlök
1 dl hackad, inlagd gurka
0,5 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
1 tsk gul curry
2 msk hackad, färsk dill

Panerade fläskkotletter:

4 fläskkotletter
1 litet ägg
2 krm grillkrydda
salt, peppar
2 dl ströbröd
smör

Tillbehör:

3 dl långkornigt basmatiris
6–8 blad romansallad
250g babyplommontomater

  • Skala och tärna moroten. Koka upp en kastrull med saltat vatten och låt moroten koka i 4–5 minuter. Slå av vattnet och låt svalna. Grovhacka jalapeños, inlagd paprika, syltlök och inlagd gurka. Blanda med moroten samt majonnäs, crème fraiche, gul curry och hackad, färsk dill.
  • Skär bort fettkappa och ben om fläskkotletterna har det. Vispa upp ägget på ett fat och rör ihop salt, peppar, grillkrydda och ströbröd på ett annat fat. Doppa kotletterna först i äggen och vänd sedan runt dem i ströbrödsblandningen. Smält en stor klick smör i en stekpanna och stek kotletterna gyllene på båda sidor till en innertemperatur på cirka 62°C.
  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Servera med sallad och halverade babyplommontomater.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.