Järpar med syrad fänkål, bönsallad och rabarbertzatziki

Sommarmat som kan förberedas

Hur perfekt är det inte att på sommaren laga mat som kan förberedas i förväg? Som dessa järpar med syrad fänkål, bönsallad och rabarbertzatziki. Det gör det hela mycket enklare, samtidigt som man kan njuta av kvällen och umgås med sina gäster. Jag stänger ogärna in mig i köket på sommaren och förbereder hellre så mycket som går för att sedan ta med det ut till grillen.

Gott till grillen

Den här rätten svängde jag ihop på samma tid som det tog för sambon att tömma diskmaskinen och starta grillen. På morgonen rev jag gurka och la yoghurten på avrinning, sedan fick det stå i kylen under dagen och droppa av. Senare var det bara att blanda ihop ingredienserna, och bra nog serveras såsen kall. Man kan även förbereda salladen och järparna. Perfekt! Skippa ströbrödet i paneringen så får du en helt glutenfri rätt. Man kan också panera i mandelmjöl eller andra hackade nötter. Då blir det också en utmärkt maträtt om man äter enligt GI-metoden.

Panerade järparBönsallad med jordgubbarPanerade järpar

Järpar med syrad fänkål, bönsallad och rabarbertzatziki

För: 4 personer

Järpar med syrad fänkål, bönsallad och rabarbertzatziki

Snabbsyrad fänkål:

1 stort fänkålshuvud
3 msk flytande honung
3 msk vitvinsvinäger
salt

Rabarbertzatziki:

1 stång rabarber
1 gurka
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
5 dl matlagningsyoghurt
salt, peppar

Bönsallad:

200g haricots verts
1 burk kikärtor
1/2 rödlök
15 jordgubbar
3 msk balsamvinäger
salt, peppar, oregano

Panerade järpar:

800g köttfärs
0,5 dl hackad kapris
2 ägg
2 tsk sambal oelek
1 vitlöksklyfta
salt, peppar, lökpulver
3 dl ströbröd

1. Rör ihop honung med vitvinsvinäger och salt och ha ner i en påse. Skiva upp fänkålet och ha ner det i påsen. Blanda om och lägg svalt under dagen.

2. Riv rabarber och gurka på de stora hålen på ett rivjärn. Lägg upp i ett durkslag pressa ur vätskan. Lägg upp matlagningsyoghurten i ett kaffefilter. Låt ligga ett par timmar så att vasslen rinner ur. Pressa ner vitlök i en skål tillsammans med smör, micra ca 30 sekunder. Blanda vitlöken med yoghurt och rivet. Smaka av med salt och peppar och ställ sedan svalt.

3. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Lägg i haricots vertsen och låt koka ca 5 minuter. Skölj kikärtorna, strimla rödlöken och halvera jordgubbarna. Ha ner allt i en skål och ha på balsamvinäger och kryddor.

4. Rör ihop köttfärs och hackad kapris med ägg, sambal oelek, pressad vitlök. och kryddor. Rulla till avlånga korvar. Häll upp ströbröd i en form och rulla sedan järparna i det. Stek i smör eller grilla järparna.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.