Vit fisk med äppelkrisp, ärtsallad och rostad pumpa

Recept med butternutpumpa

Jag har lagat mycket mat med pumpa på sistone – framför allt med butternutpumpa vilket är en trevlig favorit som går att få tag i under hela året. Butternut är egentligen en squash, men en del kallar den för butternutpumpa. Butternut har ett gult skal och är formad som barbapappa. Köttet är orange och smaken halvsöt. Rostar man butternut i ugn påminner den lite om sötpotatis både i färg och smak. Den har dock inte samma mjöliga konsistens och innehåller dessutom halva mängden kolhydrater jämfört med sötpotatis. Pumpa innehåller också en del fibrer (2 gram per 100 gram) vilket är bra för magen.

Vit fisk med äppelkrispVit fisk med äppelkrispÄppelkrisp

Grillad fisk till middag

I denna rätt bestående av vit fisk med äppelkrisp, ärtsallad och rostad pumpa får pumpan rostas i ugn tillsammans med vanliga potatisskivor. Tillsammans med spröd, vit fisk, knaprig mandel och friskt, sött äpple blir det en riktigt trevlig helgrätt att bjuda på. Vi grillade fisken på ett grillnät i silikon, men det går förstås också bra att steka den. Själva fisken, Pangasius, är en hajmal som ofta odlas i Asien. Filéerna till denna är platta och stora, så vill man använda en annan fisksort bör man ta en som är bred och platt (inte som torsk- eller sejrygg som är hög och smal), annars trillar nöt- och äppeltoppingen av.

Hitta recept nu

Visste du att du kan söka efter recept uppe till höger i det blåa fältet? I sökrutan skriver du in det receptet eller den råvara du söker. Finns det du söker listas dyker dessa upp samtidigt som du skriver. Får du inga träffar kan du istället klicka på förstoringsglaset. Då söker den också på alla ord som finns i bloggen.

Vit fisk med äppelkrisp, ärtbönsallad och rostad pumpa

För: 4 personer
Tid: 30-40 minuter
Temperatur: 225°

Vit fisk med äppelkrisp, ärtbönsallad och rostad pumpa

Rostad pumpa och potatisslantar:

1 butternutpumpa (cirka 800g)
5 stora potatisar
1 dl olja
0,5 dl hackad salvia och timjan
salt, peppar

Ärt- och bönsallad:

150g haricots verts
300g gröna frysta ärtor
150g sugarsnaps
100g fetaost
100g getost utan skal
0,5 dl extra virgin olivolja
salt, peppar

Vit fisk med äppelkrisp:

4 styckfrysta vita fiskfiléer, ex pangasiusfiléer (ca 500g)
1 rött äpple
1 dl mandel
2 msk blommor från Rölleka
0,5 dl klippta, färska örter
4-5 msk äppelolja
salt, peppar

Örtsås:

2 dl creme fraiche
salt, peppar, persillade

1. Skala och kärna ur pumpan. Skär pumpan till kuber och potatisen till tjockare skivor (cirka 7 mm). Ha ner allt i en ugnsfast form och ringla över olja. Strössla över hackade örter och krydda. Ställ in i 225°C i cirka 30-40 minuter.

2. Koka upp saltat vatten och sjud haricots vertsen i cirka 5 minuter. Tina ärtorna i varmt vatten. Blanda haricots verts, ärtor och sugarsnaps i en skål. Smula ner fetaost och getost. Ringla över olja och krydda. Blanda allt.

3. Tina fisken. Kärna ur äpplet och hacka det och mandeln. Blanda äpple, mandel och snoppade blommor från Rölleka i en skål. Hacka örterna och ha ner i skålen. Tänd grillen och lägg ut ett grillnät. Fördela ut fiskfiléerna och pensla ovansidan med äppelolja. Krydda ett varv och vänd fisken efter cirka 3 minuter. Pensla andra sidan och strössla över äppelkrispet. Platta till en aning och grilla till fisken är genomlagad. Fisken kan även tillagas i en vanlig stekpanna enligt samma procedur.

4. Blanda kryddor med creme fraiche i en skål.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.