Pangasius med ugnsrostad vitlök och citron

Vardagsmat som lagas i ugn

Hur enkelt är de inte med mat som kan lagas i ugn. Det passar trots allt både till vardags och helg. Det smidiga i att laga mat i ugn är att man kan göra annat under tiden – som att duka eller röra ihop en enkel sås. Den här goda fiskrätten lagas i två steg i ugnen. Först ställer man in grönsakerna, sedan lägger man in fisken.

Recept med pangasius

Pangasius är en vit fisk som oftast säljs styckfryst i påse. Den är smidig att använda och blir spröd och fin när den tillagas i ugn. Pangasius kallas även för hajmal. Välj alltid hajmal som är certifierad enligt ASC.

» Fler recept med pangasius finns här

Pangasius med ugnsrostad vitlök och citron

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Pangasius med ugnsrostad vitlök och citron

7 små morötter
10 små potatisar
2 citroner
2 röda lökar
1 vitlökskapsel
salt, peppar
4 styckfrysta vita fiskfiléer (ex pangasius)
3 msk sweet chilisås
100g sockerärtor

Sweet Chilisås:

2 dl creme fraiche
2 msk sweet chili
1/2 lime
salt, peppar

Tillbehör:

machésallad
färsk dill

1. Skala morötter och potatis. Skär citron, rödlök och potatis till klyftor. Halvera morötterna på längden. Bryt vitlöksklyftorna från kapseln. Behåll skalet men ta bort det frasigaste runt om. Fördela ut allt i en ugnsfast form. Krydda och ringla över olja. Ställ in i ugnen i 225°C i cirka 25-30 minuter.

2. Tag ut formen och gör plats i mitten genom att fösa grönsakerna åt sidorna. Lägg i fickfiléerna. Krydda och ringla över sweet chilisås. Fördela ut sockerärtor bland grönsakerna. Ställ in ytterligare 10-15 minuter till fisken är klar.

3. Rör ihop creme fraiche med sweet chili, limesaft och kryddor. Ställ svalt.

4. Servera med blandad machésallad och ett par dillkvistar.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.