Pannbiff med blomkålsmos, svamp och snabbsyrad rödlök

Klassisk husman

Vad sägs om att bränna av ett riktigt husmansrecept? Det här receptet är en riktig klassiker hemma hos oss som jag gärna lagar och överraskar sambon med. Det blir nämligen så gott och krämigt att det känns som riktig lyx att få njuta av. Det är heller inte svårt att laga och passar utmärkt som söndagsmiddag – och förstås till vardagarna när man vill ha riktig Comfort Food – ni vet sån där som känns riktigt trösterik, är mättande, doftar gott och får en på gott humör.

Recept på pannbiff med mos och lingonsylt

Pannbiff måste ändå vara en av våra mest traditionella maträtter här i Sverige. Jag minns det redan som liten hur mamma brukade laga pannbiff som serverades med potatismos, lingonsylt och inlagd gurka. När man var lite större och hade kommit över den värsta lök-skräcken åt man det också med skivor av gul lök som stekts i mycket smör. Mmm!

Glutenfritt och smakrikt

Den här varianten är av det klassiska slaget men är helt glutenfri. De klassiska pannbiffarna gör man ju nämligen med ströbröd i, men det blir precis lika bra utan. Extra smak får biffarna från skånsk senap, vitlök, färsk timjan – och solrosfrön som adderar en småknaprig touch. potatismoset bytte jag mot blomkålsmoset eftersom det innehåller både mer smak och nyttigheter – det blir helt enkelt en vuxnare stil på det hela. Det hela avrundas med snabbpicklad rödlök, stekt svamp, rörörda lingon och inlagd gurka. Så gott!

Pannbiff med blomkålsmos, svamp och snabbpicklad rödlök

För: 4 personer

Pannbiff med blomkålsmos, svamp och snabbpicklad rödlök

Snabbpicklad rödlök:

3 dl vatten
1 dl äppelcidervinäger
0,5 dl strösocker
2 msk salt
2 stora rödlökar

Blomkålsmos:

1 kg blomkål
2 dl creme fraiche
1 tsk äppelcidervinäger
salt, svartpeppar, oregano

Pannbiffar med solrosfrön:

4 vitlöksklyftor
3 ägg
1 kg nötfärs
1/2 kruka timjan
1 dl solrosfrön
2 msk skånsk senap
salt, svartpeppar, oregano

Övrigt:

500g blandsvamp
lingonsylt/rårörda lingon
inlagd gurka

1. Koka upp en kastrull med vatten, vinäger, socker och salt. Skiva löken och lägg i den när vattnet kokat upp. Låt sjuda i cirka 5 minuter. Låt löken ligga kvar i lagen cirka 10 minuter och slå sedan av vattnet.

2. Dela blomkål till mindre bitar och koka dem mjuka i saltat vatten i cirka 10 minuter. Slå av vattnet och mosa blomkålen med en potatismosare. Ställ tillbaka moset på plattan och rör i creme fraiche, vinäger och kryddor. Värm på under omrörning.

3. Blanda pressad vitlök och ägg med köttfärs, klippt timjan, solrosfrön, skånsk senap och kryddor. Forma till pannbiffar och stek dem på båda sidor så de får yta.

4. Stek svampen och klicka i smör när vätskan reducerats. Smaka av med salt, peppar och lökpulver. Servera allt med lingonsylt och inlagd gurka.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Detta recept på pannbiff med blomkålsmos, svamp och snabbpicklad rödlök är klassisk husman, går lätt att laga och smakar så gott.