Pannbiffar i crème fraiche-, krasse- och vermouthsås

Lyxigare vardagsmat

Har du tänkt på en sak? Har man ett favoritrecept som man ofta lagar kanske man kan byta ut en av råvarorna för att variera det hela – exempelvis huvudråvaran. Jag har ett favoritrecept som är en rätt min pappa ursprungligen införde i familjen för länge sedan. Det hela är en typisk helgrätt med fläskfilé i vermouthsås med oliver, crème fraiche och krasse. Utifrån hans recept har jag sedan ändrat några småsaker i den rätten.

Dessa pannbiffar i crème fraiche-, krasse- och vermouthsås är ytterligare en vidareutveckling av den rätten där jag bytt ut fläskfilén mot pannbiffar. Då blir det lite med av en festligare vardagsrätt – som så klart fortfarande passar fint att laga på helgen. Varför inte som söndagsmiddag? I denna rätt har jag de klassiska ingredienserna vermouth, crème fraiche och krasse, men för att göra det hela lite höstigare och matigare har jag även i svartkål och gul lök. Har man ingen svartkål man man exempelvis byta mot grönkål eller babyspenat.

Saftiga pannbiffar i sås

Biffarna gör jag först och steker i pannan. Sedan lyfter jag ur dem och gör såsen. Sedan är det bara att lägga tillbaka pannbiffarna i såsen och låta dem gå klart. Det här är en typisk rätt där allt kan förberedas och värmas på när det är dags at äta. Jag brukar också göra riset i förväg och värma på det i micron. Det gör det hela enkelt och smidigt – särskilt om man har lite tid på kvällen eller om man ska ha gäster.

Jag gör alltid riset enligt receptet nedan eftersom det är så himla mycket godare att först steka riset med vitlök. Så gör man nämligen i Brasilien (och ibland också med gul lök). Vill man inte det kan man så klart bara koka riset i saltat vatten. Välj gärna ett långkornigt basmatiris som inte klibbar om du gör vitlöksriset. Jag brukar ta basmatiriset med hästen på. Jag steker det också alltid i rapsolja eftersom det ger riset en gulare ton.

» Här hittar du fler lyxiga vardagsrecept

Pannbiffar i crème fraiche-, krasse- och vermouthsås

Pannbiffar i crème fraiche-, krasse- och vermouthsås

För: 4 personer

Pannbiffar:

1 ägg (M)
0,75 dl ströbröd
2 msk mjölk eller grädde
1 tsk grillkrydda
salt, svartpeppar
500g nötfärs

Övrigt:

1 gul lök
70g svartkål
smör
1 dl vatten från oliverna
1 dl torr vermouth
5 dl crème fraiche
1 tsk kinesisk soja
1 ask smörgåskrasse
salt, svartpeppar
2 dl gröna oliver med pimiento

Vitlöksris:

3 msk kallpressad rapsolja
2 vitlöksklyftor
3 dl basmatiris
salt
4 dl vatten

  • Rör ihop ägg, ströbröd, grädde och kryddor med en sked. Låt blandningen svälla i 10 minuter. Blanda sedan ner färsen. Blöt händerna och forma färsen till 8 biffar. Hetta upp smör i en stekpanna och stek biffarna på båda sidor på ganska hög värme så de får yta. Lyft över på ett fat.
  • Grovhacka löken och strimla grönkålen. Torka ur pannan så det inte blir kvar några eventuella brända bitar från biffarna. Smält en klick smör och lägg i löken. Stek på medelvärme tills den mjuknar och lägg sedan i svartkålen. Låt den mjukna.
  • Slå i vatten från oliverna och vermouthen. Rör i crème fraiche och soja. Klipp i smörgåskrassen. Blanda allt och lägg tillbaka biffarna. Låt allt puttra ihop tills biffarna är klara. Smaka av med salt och peppar. Skiva varje oliv i tre skivor och strössla över pannan.
  • Värm oljan i en kastrull. Pressa i vitlöken och lägg i riset. Stek riset under omrörning några minuter, slå sedan på vattnet. Lägg på locket och dra ner värmen så det knappt sjuder. Sjud riset i 11–12 minuter. Dra sedan kastrullen från plattan och låt den stå med locket kvar på i ytterligare 5 minuter.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.