Enkel och god husman
Pannbiffar är något jag lagar alldeles för sällan. När jag väl gör det säger vi alltid att vi borde göra det oftare. Det är ju inte svårt och går dessutom snabbare än att exempelvis rulla en massa köttbullar.
Dessa pannbiffar i crème fraichesås med purjolök och paprika är en härlig husmansrätt som jag serverar med kokt potatis. Även ris går bra att servera till – det är helt och hållet en smaksak. Såsen som pannbiffarna ligger i gör jag av crème fraiche som smaksätts med paprikasallad och purjolök. Det hela är en väldigt enkel middagsrätt som inte kräver massor av ingredienser och som går lätt att svänga ihop. Enkel och god husman är det bästa jag vet.
Perfekt vardagsmat
Det i denna rätt som kräver mest ingredienser är pannbiffarna, och det är mestadels kryddor som ökar på listan. Själva basen består på klassiskt vis av ströbröd, ägg och i det här fallet vatten. Man kan ta grädde eller mjölk istället för vattnet om man hellre vill det. Biffarna smaksätter jag med vitlökspulver, lökpulver, grillkrydda och rökt paprikapulver. Och så klart salt och nymalen svartpeppar. Att ha en ordentlig kryddhylla där hemma tycker jag är A och O… eller en kryddlåda i mitt fall. Då kommer man långt smakmässigt och måste dessutom inte i det här fallet ha färsk lök och vitlök hemma.
Vilka kryddor borde man alltid ha hemma?
Jag funderade här om dagen och tycker att man kommer otroligt långt på de 11 kryddorna; malen spiskummin, malen koriander, rökt paprikapulver, grillkrydda, persillade, italiensk salladskrydda, vitlökspulver, lökpulver, chilipulver, gul curry och kanel. Har man dessa kryddor bör man kunna laga de flesta av mina recept.
» Här hittar du fler goda husmansrecept

Pannbiffar i crème fraichesås med purjolök och paprika
Pannbiffar:
1 ägg
1 dl ströbröd
1 dl vatten
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk grillkrydda
1 krm rökt paprikapulver
salt, svartpeppar
500g nötfärs
Sås:
20–25 cm purjolök
3 dl crème fraiche
1 dl vatten
1 dl paprikasallad
salt, svartpeppar
Tillbehör:
800g fast potatis
- Rör ihop ägg, ströbröd, vatten och kryddor med en gaffel. Låt blandningen svälla i 10 minuter. Blanda ner färsen och forma till åtta biffar. Enklaste sättet att få åtta lika stora biffat är att forma en stor kaka och lägga på en skärbräda. Dela kakan till fyra tårtbitar och halvera varje tårtbit. Blöt händerna när du formar biffarna så fastnar inte lika mycket på händerna.
- Strimla purjolöken. Värm matfett i en stekpanna och lägg i pannbiffarna. Stek tills de fått yta på ena sidan och vänd dem. Stek en minut och strö sedan över purjolöken. Rör i crème fraiche och vatten när biffarna börjar bli genomlagade och purjon mjuknat. Lägg i paprikasalladen. Salta och peppra. Låt allt puttra i cirka 2 minuter.
- Servera med kokt potatis.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.