Pannbiffar med mos och rårörda lingon

Klassisk söndagsmiddag

Ibland är det svårt att motstå klassiska maträtter med husmanskost. De passar framför allt så bra som söndagsmiddag då man har ordentligt med tid att njuta och laga. En av mina favoriter är pannbiffar med mos och rårörda lingon. När allt kommer till kritan är det enkelt att göra, och beroende på vad man är sugen på för stil kan man variera pannbiffarna med olika typer av färs.

Den vanliga nötfärsen kan enkelt bytas mot högrevsfärs. Vill man ha smakrikt hösttema kan man gott göra pannbiffar av älgfärs eller björn. För saftigare biffar kan man välja blandfärs, och för lite magrare går det fint med kycklingfärs. Pannbiffarna är också goda att fylla med saker, exempelvis rödbetor, fetaost eller halloumi.

» Fler goda recept på biffar och järpar hittar du här

Går pannbiffarna sönder?

Pannbiff med lök, pressgurka och kålsalladNär jag gör pannbiffar använder jag nästan alltid ströbröd och ägg. Anledningen är att de blir mycket saftigare och inte lika kompakta. Ströbrödet och ägget blandas först och får sedan stå ett par minuter så att ströbrödet får svälla upp och suga i sig av vätskan i ägget. Ägget binder också ihop köttfärsen i biffarna så att de håller ihop bättre och inte faller sönder.

Den som är glutenintolerant väljer glutenfritt ströbröd. Tänk dock på att det glutenfria ströbrödet bör förvaras svalt. Jag hade detta ströbröd stående i ett skåp ganska länge, och eftersom man verkar ha använt ganska mycket olja för att framställa det, hade det härsknat. Jag har haft vanligt ströbröd stående mycket längre i ett skåp som inte har härsknat, så detta är ett bra tips att tänka på om man vill att det ska hålla längre.

Smakrika pannbiffar med ströbröd

När man använder örter så som rosmarin och timjan är det kanongott att ha i en skvätt liquid smoke. Liquid smoke är destillerad rökarom som gör att man kan addera rökig smak på anrättningen utan att behöva röka den. Det fina med detta är, förutom att det är enkelt och att man inte behöver en rök, att de cancerogena ämnena filtrerats bort. Den som säger att rökarom inte är den riktiga varan har förstår rätt. Men ibland kan man ta sig en funderar över om man vill ha den äkta varan eller de cancerframkallande ämnena? Inget ont som inte för något gott med sig.

För att få en bra balans i rätten har jag både gjort ett krämig mos på pumpa och potatis, samt ugnsrostade morötter och kålrötter. Ett gott tips är också, förutom de rörörda lingonen, att steka gul lök i smör och servera till. Pannbiffar med mos och rårörda lingon är verkligen hur gott som helst.

» Fler recept till söndagsmiddagen hittar du här

Pannbiffar med mos och rårörda lingon

För: 4 personer

Pannbiffar med mos och rårörda lingon

Pannbiffar:

1 ägg
0,5 dl ströbröd
1 tsk liquid smoke
2 msk hackade örter, ex rosmarin, timjan och persilja
salt, peppar, vitlökspulver, lökpulver
800g nötfärs

Orange potatismos:

750g potatis
300g muscatpumpa
2 dl créme fraiche
salt, peppar

Ugnsrostade rotsaker:

200g kålrot
3 morötter
rapsolja
salt, peppar

Tillbehör:

rårörda lingon

1. Blanda ägg och ströbröd med liquid smoke, hackade örter och kryddor. Låt svälla i 10 minuter och blanda sedan ner nötfärsen. Forma till biffar och stek dem i smör.

2. Skala och dela potatis och pumpa till mindre bitar. Ha ner i enkastrull och slå på vatten. Salta vattnet och låt det koka i 15 minuter. Slå av vattnet och mosa potatis och pumpa med en potatismosare. Rör i creme fraiche och smaka av med salt och peppar. Ställ tillbaka på plattan för varmhållning.

3. Skala kålroten. Dela den till mindre bitar och skär morötterna till tjocka skivor. Ringla olja i en ugnsform och strössla ut rotsakerna. Krydda ett varv och ställ in i 225°C i 25-30 minuter. Servera med rårörda lingon.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.