Citronkyckling med shiitakesvamp och rökt vitlökscreme

Festlig mat till nyår och fest

Eftersom de fem senaste posterna här i Landleys kök handlat om Italien är det kanske inte helt svårt att lista ut att jag nyligen varit där. Tillsammans med tre andra bloggare samt Tryffelsvinet åkte vi ner på en vin- och matresa som varade under fyra dagar. Jag är så glad att jag fick följa med på den här resan för vädret var kanon, maten god och drycken likaså.

Middag med smak av Italien

Under dagarna där blev det en del besök på olika marknader där man kunde handla både mat, kläder, skor och annat. Med mig hem i bagaget åkte därför 2 kilo Parmigiano Reggiano och 1 kilo sparris.

Dagens recept bygger alltså på Italienska smaker där zestade citroner får ge fräschör och syra till panngrillad kyckling. Alla som testat citron och kyckling ihop vet hur gott det blir. Mandeln ovanpå ger en härlig knaprighet samt nötig smak, medan rucola med en skvätt balsamico lyfter det hela ännu ett snäpp.

Rökt vitlökKrispig citruskyckling

Stek i smör

I Italien steker man gärna i olivolja. Personligen tycker jag inte att olivolja får särskilt god smak när den blir för varm utan gör sig bäst i kallt eller ljummet utförande i en vinägrett eller ringlad ovanpå maten som smakförhöjare. Dessutom sägs det att olivolja bildar cancerogena ämnen när den hettas upp samt att näringsämnena förstörs. Olivolja har för övrigt en lägre rykpunkt (191-216°C) än exempelvis rapsolja (238°C). Alltså föreslår jag gammalt hederligt svenskt smör till shiitakesvamp och lök – mycket godare och mycket bättre.

Rökt vitlök

Vitlöken i den rökta vitlökscremen varmrökte vi själva i en rök från Abu under ett par timmar. Det blev verkligen kanongott och är inte det minsta svårt att göra. Har du inte tillgång till rökt vitlök, testa med vanlig rå som du tillagar på detta fiffiga sätt. Du kan också blanda ner en halv tesked liquid smoke i såsen för att uppnå liknande resultat.

Citronkyckling med shiitakesvamp och rökt vitlökscreme

Krispig citruskyckling med fräst shiitakesvamp, sparris och rökt vitlökscreme

För: 4 personer

Citronkyckling:

4 kycklingfiléer
1 citron
1 dl mandel
salt, peppar, chiliflakes

Rökt vitlökscreme:

1 rökt vitlöksklyfta
2 dl creme fraiche
salt

Fräst shiitakesvamp och sparris:

2 knippe grön sparris
200g shiitakesvamp
1 röd lök

Tillbehör:

parmesanost
rucola
röd balsamico

1. Tina kycklingen. Fräs upp smör i en grillpanna och stek kyckligen på hög värme på ena sidan med salt, peppar och chiliflakes. Lyft ur kycklingen och skär ett par snitt diagonalt över den stekta sidan. Lägg tillbaka kycklingen i pannan och sänk värmen. Strössla över hackad mandel och riv över citronzest på ovansidan. Stek klart.

2. Skölj och skär bort den träiga änden på sparrisarna. Gör plats i panna och ringla i lite smör. Ha ner sparris, skivad shiitakesvamp och klyftad lök. Stek ca 5-7 minuter på hög värme.

3. Rör ihop creme fraiche med en pressad, rökt vitlöksklyfta och en nya salt. Servera med rucola, balsamico och hyvlade bitar av parmesanost.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Idag gör Italien ett besök på tallriken. Testa Citronkyckling med shiitakesvamp och rökt vitlökscreme – en god maträtt med massor av smak och rökt vitlök.