Panngrillad julskinka med srirachaglaze, pommes duchesse och bearnaise

Ta vara på julresterna

Panngrillad julskinka med srirachaglaze, pommes duchesse och bearnaise är en av de godaste sakerna jag ätit med julskinka. Den hela kom sig efter förra julen då vi hade både julskinka och potatis över. Efter att ha ätit julskinka på allehanda vis under hela julen – i pasta, i gratänger och på den obligatoriska knäckemackan var det dags att göra ngot nytt. et var då vi bestämde oss för att svänga ihop en festlig middagsrätt av julskinkan.

Oftast skivar man ju skinkan ganska tunt, men vi provade istället att skära riktigt tjocka skivor av skinkan – cirka 2 centimeter tjocka. Dessa grillade vi sedan på hastigt i en riktigt het grillpanna. Du vet en stekpanna med ränder i botten. Till et hela behövde vi också ta hand om potatisen. Då mosade jag den och rörde ihop ägg, syrad grädde (men vanlig grädde går också bra) samt lite olika kryddor. Istället för att göra ett sedvanligt mos hade jag ner moset i en spritspåse och spritsade ut små fina toppar på ett bakplåtspapper på en plåt. In i ugnen och sedan hade man fina små duchesser att servera till köttet. Orkar man inte göra duchesser är det precis lika gott med klyftpotatis till.

Pommes DuchessePanngrillad julskinka

Festlig och annorlunda mat till trettonhelgen

Komplettera med bearnaisesås samt en sallad bestående av sallad, gurka, tomat, röd lök. Superenkelt, jättegott och riktigt festligt. Själva skinkan smaksätter jag efter stekningen med srirachasås (den med tuppen på), lite ljus sirap för sötma samt tomatpuré för syra och sedan salt och peppar.

Den här middagsrätten blev som sagt till förra julen, men i år ska jag laga den igen och servera av julresterna som en festlig rätt till trettonhelgen. Beroende på hur bred skinka du har kan man ta fyra tjocka skivor istället så alla får en var – man får själv avgöra hur mycket skinka man vill servera, baserat på hur mycket kött man vill ha på tallriken.

» Här hittar du fler goda rest-recept som hjälper dig att ta tillvara på julskinkan som blivit över

Panngrillad julskinka med srirachaglaze, pommes duchesse och bearnaise

För: 4 personer

Panngrillad julskinka med srirachaglaze, pommes duchesse och bearnaise

Pommes duchesse:

500g mjölig potatis
1 ägg
1 dl syrad grädde
0,5 tsk lökpulver
0,5 tsk vitlökspulver
salt, peppar

Panngrillad julskinka med srirachaglaze:

2 msk srirachasås
1 msk ljus sirap
1 msk tomatpuré
salt, peppar
2 tjocka skivor julskinka (ca 2 cm)

Tillbehör:

sallad, gurka, tomat, röd lök
bearnaisesås

  • Skala och koka potatisen i saltat vatten – skär den gärna till bitar så går det fortare att koka. Känn att potatisen är mjuk, slå sedan av vattnet. Mosa potatisen med en potatimosare – se till att moset är slätt och det inte är några bitar. Rör i ägg och syrad grädde och smaka av med kryddor. Moset ska ha stuns men inte vara för rinnigt. Lägg ut bakplåtspapper på en plåt. Ha ner moset i en spritspåse och spritsa ut önskad storlek på duchesserna. Ställ in plåtarna i 225°C i 20-25 minuter – kontrollera att de är lagom fasta och inte blir brända. Spraya gärna med spraysmör efter 15 minuter så får duchesserna snygg och god yta.
  • Rör ihop srirachasås, ljus sirap och tomatpuré med salt och peppar. Skär köttet till tjocka skivor på cirka 2-3 centimeter och dela dem sedan till två avlånga bitar genom att skära dem mitt itu (se bilden). Hetta upp en grillpanna riktigt varmt och ha i lite matfett. Lägg i köttet och låt det få snygga grillränder på båda sidor. Avsluta med att pensla båda sidorna med srirachaglazen.
  • Blanda sallad med gurka, tomat och finhackad rödlök. Servera kött och pommes duchesse med salladen och en klick bearnaisesås. Gillar man het mat rekommenderas det het bearnaise.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.