Panngrillad kycklingfilé med svamp- och pumparisotto

Tips om man inte har en grill

Det pratas för lite om att panngrilla. Kanske för att folk antingen grillar eller steker. På landet åker ofta någon av grillarna fram – det är bara att kliva ut på terassen och starta. När vi är i stan grillar vi däremot inte eftersom vi bor i lägenhet och det blir lite för mycket bök. Då är det perfekt att panngrilla.

En grillpanna är en helt vanlig stekpanna med räfflor. När man steker i den får råvaran snygga ränder till skillnad från i en slät stekpanna där man får en hel stekyta. Jag har en grillpanna på från IKEA som jag bara älskar. Dels kan man fälla ihop handtaget på den vilket är guld värt man man har begränsat med utrymme. Dessutom har den hällpip för fettet samt en en rektangulär form vilket gör att lite mer ryms i den. Jag har också kommit fram till att den är kanon att steka bacon i! Alla bacon får plats och får dessutom en bra form.

När man steker i grillpanna blir det bäst resultat när man steker på så hög värme som möjlig. Det ska alltså inte ligga och fjösputtra. Då får man inga snygga grillränder.

Matcha mat och vin

Till panngrillad kycklingfilé med svamp- och pumparisotto blir det snyggast att steka kycklingen i en grillpanna. Då får man sådär tjusiga grillränder som på bilden. Har du nu inte en grillpana går det förstås lika bra i en vanlig stekpanna – eller på grillen. Servera denna härliga och enkla helgrätt med ett glas pinot noir från Nya Zeeland så kan jag garantera att det blir en hit.

Smakerna i rätten funkar fint ihop tack vare syran från citronen samt den följsamma strukturen på kyckling och risotto. Pumpa är dessutom en underskattad råvara adderar fin färg till risotton. Jag använde halloweenpumpa, men det går precis lika bra med butternutpumpa som man hittar året runt i butik. » Läs gärna mer här om hur man kombinerar mat och vin.

Vad ska man välja för mat till pinot noir?

Har du pinot noir från Nya Zeeland där hemma, men vill laga något annat? Kolla också in recepten på Ugnsbakad rödbeta med rotselleripuré, getost och mandel samt Torskrygg med baconkrisp, sötpotatispuré och marinerade kikärtor. Vintips till maten hittar du under receptet.

Panngrillad kycklingfilé med svamp- och pumparisotto

För: 4 personer

Panngrillad kycklingfilé med svamp- och pumparisotto

Svamp- och pumparisotto:

1 schalottenlök
2 msk flytande smör
2 dl risottoris, ex Arborio
1 dl vitt, torrt vin
5 dl vatten
1/2 tärning grönsaksbuljong
200g pumpa (ex halloweenpumpa eller butternut)
1 liten burk kantareller (200g)
1 dl grädde

Panngrillad kycklingfilé:

4 kycklingfiléer
1/2 citron
salt, peppar, oregano

Tillbehör:

0,5 dl sesamfrön
1/2 påse rucola (35g)

1. Finhacka schalottenlöken. Smält smör i en kastrull och låt löken mjukna i det. Ha ner risottoriset och öka värmen på plattan. Rosta på riset någon minut under omrörning. Slå på vinet och låt det fräsa bort. Slå på vattnet och ha ner buljongtärningen. Rör om så den löser upp sig. Låt koka i cirka 10 minuter.

2. Skala, kärna ur och hacka pumpan till mindre bitar. Ha ner pumpan i risotton och rör om. Låt risotton gå klart till vattnet kokat bort. Rör i grädden och låt den koka in i risotton så den blir krämig. Smaka av med salt och peppar.

3. Slå av vattnet från kantarellerna och skär dem till mindre bitar om de är stora. Hetta upp en panna med lite smör och stek kantarellerna så de torkar till och får lite yta. Blanda svampen ner i risotton.

4. Stek kycklingfiléerna på båda sidor tillsammans med pressad citronsaft och kryddor.

5. Hetta upp en torr panna och rosta sesamfröna så de får lite yta. Servera kycklingen med risotton, en näve rucola och de rostade sesamfröna. Matcha med ett glas nyzeeländsk pinot noir.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Panngrillad kycklingfilé med svamp- och pumparisotto är god helgmat. Hår får du receptet och ett gott vintips som passar till maten.