Vad gör man med överbliven julskinka?
Som vanligt fortsätter jag på rest-spåret så här efter jul med tips på vad man kan göra av julresterna. Det slängs alldeles för mycket och matsvinn är ett stort problem i hela världen. En av orsakerna till att det slängs mycket efter jul skulle kunna bero på att man är trött att äta julmat och till slut bara kastar det sista. Vi får alltid rester över från julbordet hemma hos oss och brukar äta julrester på precis samma vis som vid julbordet några dagar efter. Därefter brukar jag svänga ihop helt nya rätter av resterna.
Detta recept på panngrillad skink-kotlett med potatisgratäng, bearnaisesås och tomatsallad är ett gott restrecept som låter dig ta vara på resterna som blivit över av julskinkan. Jag gillar verkligen att laga mat med julskinka, och förutom brysselkål och grönkål är definitivt julskinkan en av de julrester som går att göra mest och roligast rätter med.
Festliga julrester
Tidigare brukade jag ofta tärna julskinka och ha ner i gratäng, pasta eller soppa (psst alla mina tips på olika saker att laga av julskinkan hittar du här). Numera är min favorit att skära julskinkan i tjocka skivor och steka i en grillpanna tillsammans med god smaksättning. En grillpanna är alltså en stekpanna med ränder i botten vilket ger lite mer grillkänsla på det hela.
När man skivar skinkan tjockt och steker den på detta vis blir den lite mer som en kotlett. Med hjälp av kryddningen minskar också den juliga smaken och sätter ny piff på det hela. Till skinkan serverar jag en krämig potatisgratäng, färdig bearnaisesås och en fräsch tomat- och gurksallad. Vill man hellre göra egen bearnaisesås gör man förstås det.
» Här hittar du fler recept som låter dig ta vara på julresterna

Panngrillad skink-kotlett med potatisgratäng, bearnaisesås och tomatsallad
Potatisgratäng:
700g mjölig potatis
1 liten gul lök
3 dl grädde
salt, peppar
1 dl riven ost
Tomatsallad:
16 cocktailtomater
8 cm gurka
1/2 röd lök
balsamvinäger
salt, peppar
Panngrillad julskinka:
4 skivor julskinka, ca 1,5 cm tjocka
2 msk srirachasås
2 msk sesamolja
1 tsk kinesisk soja
svartpeppar
Tillbehör:
1 burk chilibearnaise
- Skala och skiva potatisen. Finhacka löken. Fördela ut potatis i botten av en liten ugnsfast form. Salta och peppra och strössla över lök. Upprepa proceduren och avsluta med ett lager potatis överst. Slå på grädden och ställ in gratängen i 225°C i 30 minuter. Strössla över osten och låt gratängen gå ytterligare 15 minuter, totalt 45 minuter.
- Halvera cocktailtomater och tärna gurkan smått. Finhacka rödlöken. Blanda med balsamvinäger och smaka av med salt och peppar.
- Skiva julskinkan i 4 skivor som är cirka 1,5 cm tjocka vardera. Rör ihop srirachasås, sesamolja och kinesisk soja. Värm en stekpanna med grillränder och smält en klick smör. Pensla ena sidan på skinkskivorna med marinaden och lägg dem i panna med den penslade sidan nedåt. Pensla ovansidan och dra över peppar. Vänd på skivorna när de fått fina grillränder. Dra över peppar på sen stekta sidan. Pensla med mer marinad om det är över. När båda sidor fått grillränder är de klara.
- Servera med bearnaisesås till.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.