Panngrillade fläskkotletter med nudlar, grönsaker och jordnötter

Enkelt och gott

När jag lagar middag är det viktigt att maten är färgglad och ser aptitlig ut. En hög med slafs blir ju ingen glad av. Till helgen får maten gärna ta lite mer tid att laga, men till veckorna får det snarare vara enkelt och gott. Att det ska vara enkelt och gott hör till vanligheterna när de flesta lagar middag. Man har trots allt inte så mycket tid över eftersom mycket annat ska göras. Vad är då inte bättre än ett enkelt och gott recept?

Madeleine LandleyDessa panngrillade fläskkotletter med nudlar, grönsaker och jordnötter är lite av ett vardagsrecept hemma hos oss. Gör man en festlig uppläggnings av det hela som på bilden, då blir det genast en festligare middag som passar fint att servera till helgen. Kanske till och med när man har gäster?

Till vardag eller helg

I detta recept har jag använt broccoli, morötter, paprika och sockerärtor. Vill man göra det riktigt enkelt för sig byter man dessa mot en påse wokgrönsaker.

Detta recept har jag tagit fram för Gilla gris – en kampanj för att inspirera och lära folk att tillaga griskött på ett bra vis. Med tanke på vad jag jobbar med pratar jag ofta med folk om mat, och om det är något många behöver hjälp med så är det att tillaga kött. Många klagar på att köttet blir torrt eller att det helt enkelt bara blir tråkigt.

Det allra bästa knepet är naturligtvis att använda en termometer när man tillagar köttet för att kontrollera köttets temperatur. Många tänker inte heller på att köttet stiger ytterligare några grader efter tillagningen, alltså måste man dra av en eller ett par grader och avsluta tillagningen vid en tidigare temperatur.

Skivad fläskkotlettEtt annat knep är också att låta köttet vila. Allra helst i aluminiumfolie. För en så där 15 år sedan hävdade jag bestämt att det inte spelade någon roll om köttet vilade eller inte. Som äldre och visare har jag fått ta tillbaka detta dumma påstående. Kött blir absolut bättre när det får vila. Skär man köttet direkt efter att det har tillagats släpper det massor av vätska som man vill ha kvar i köttet – den så kallade köttsaften. När köttsaften försvinner blir köttet torrt.

Vad händer i kött när det tillagas?

När kött tillagas gör värmen, förutom att fett och bindväv smälter, att vätskan pressas ut ur köttbiten eftersom fibrerna drar ihop sig. Skär man direkt i köttet när denna process är igång, det vill säga direkt efter tillagningen, då rinner vätskan ut. Låter man istället köttet vila slutar fibrerna pressa och den vätska som är kvar i köttbiten stabiliseras och behålls där i. Visst försvinner lite vätska när man skär i kött, men vätskeförlusten är mindre om man väntar. Att tillaga en köttbit kan således jämföras med en tvättsvamp; när man trycker på den åker vätskan ur. När man slutar pressa åker vätskan tillbaka och behålls i tvättsvampen.

Det finns fortfarande några där ute som tror att man kan få vätskan att stanna kvar i köttbiten genom att bryna det eftersom man då stänger köttets porer. Kött har inga porer. Varför man då ska bryna kött beror helt enkelt på maillardeffekten (uttalas majard). Kött består till största delen av protein – det vill säga aminosyror. Det finns också små mängder socker på köttets yta som karamelliseras när de hettas upp. Denna kemiska process kallas maillard-reaktion och sker när kolhydrater och aminosyror reagerar med varandra. Det är också denna är upphovet till den bruna färg köttets yta får samt den smak som bildas. Att bryna kött har alltså inte med något annat än smaken och utseendet att göra.

Goda recept med fläskkött

Sommarens galnaste grillreceptI de tidigare recepten för Gilla Gris har jag försökt att lyfta styckningsdetaljer som gemene man kanske inte använder så ofta – det finns ju nämligen massor av intressanta detaljer på grisen som blir hur bra som helst med rätt behandling. Denna gång tänkte jag istället lyfta en detalj som vi ofta använder hemma, nämligen fläskkotlett med ben. Skivad fläskkotlett med ben är kung av snabblagad mat, både till vardag och fest, eftersom den går fort att laga och blir saftig (så länge man inte överkör den).

Tack vare att både fett och ben sitter kvar på detaljen blir fläskkotletterna saftiga och smakrika. Att ett kött blir saftigt beror nämligen dels på det fett som smälter ut i köttet vid upphettning (fett är ju också en överlägsen smakbärare) men också tack vare något som kallas gelatinisering. Gelatin utvinns vid höga temperaturer och finns naturligt i ben, bindväv och hud. Vid uppvärmning blir gelatinet till en vätska, och när det svalnar blir det till en gelé. Något som hjälper köttets konsistens.

Prova att tillaga fläskkotletterna så här

Jag brukar tillaga mina fläskkotletter så här; stek kotletterna hastigt på hög temperatur – det klarar nämligen denna styckningsdetalj alldeles utmärkt. Det är alltså inte en detalj som vinner på långsam tillagning. Kolla köttets innertemperatur med en stektermometer. När köttet är tillagat skär man bort benet (och fettet om man vill). Ben och fett ska alltså sitta där under tillagningen. Jag tycker att det är lite småtrist att servera fläskkotletter som de är. En nygrillad fläskkotlett på tallriken är naturligtvis lyxigt i all ära, men har du testat att skiva den? Igen alltså?

Panngrillade fläskkotletter med nudlar, grönsaker och jordnötterVad menar jag med det? Jo, först steker eller grillar du fläskkotletterna – jag steker i en grillpanna, du vet en sån med ränder i botten. Skär några snitt i fettkanten på köttet innan du tillagar det så böjer sig inte köttbiten. När köttet är färdigstekt låter jag det vila i 10 minuter insvept i folie. Eftersom köttets innertemperatur då stiger bör man dra av ungefär två grader på den slutliga innertemperaturen på köttet – om man använder en stektermometer. Jag serverar mitt fläskkött vid 63 grader (för det klarar svenskt fläskkött). Då får man en fin ljusrosa kärna och saftigt kött.

Med andra ord bör du avsluta tillagningen ungefär vid 61 grader om du följer mitt exempel. När köttet har vilat skär du bort benet på ena sidan av kotletten – och fettet, om du inte vill äta det. Därefter skär du köttet till remsor på cirka 5-7 mm över fiberriktningen. På bilden ser du hur jag gjort.

Servera denna festliga med enkla middagsrätt tillsammans med glasnudlar, färsk koriander, salta jordnötter och sweet chilisås. Vill du som sagt hålla det superenkelt tar du wokgrönsaker istället för färska. Dock får du lite annat utseende och lite mindre crunch på grönsakerna.

» Här hittar du fler goda recept med fläskkött

Panngrillade fläskkotletter med nudlar, grönsaker och jordnötter

För: 4 personer

Panngrillade fläskkotletter med nudlar, grönsaker och jordnötter

1 broccolihuvud (250g)
2 morötter
300g glasnudlar
1 röd paprika
65g sockerärtor
4 skivor fläskkotlett med ben
1 msk sesamolja
1 msk citronsaft
1 msk riven ingefära
salt, peppar

Tillbehör:

1/2 kruka färsk koriander
1 dl salta jordnötter
1 röd chilifrukt
sweet chilisås

  • Skär broccolin till mindre träd. Skala broccoli-stammen och skär bort den träiga delen längst ner. Skär stammen till stavar. Koka upp saltat och pepprat vatten och ha ner broccolin. Låt den sjuda i 5 minuter och slå sedan av vattnet.
  • Gnugga morötterna rena och skär dem till remsor med hjälp av en osthyvel eller potatisskalare. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Lägg i glasnudlarna och morotsremsorna och låt dem ligga i det varma vattnet i 5 minuter. Slå av vattnet och skölj sedan morötter och nudlar i kallt vatten.
  • Kärna ut och strimla paprikan. Snoppa och strimla sockerärtorna på längden.
  • Skär några snitt i fettkappan på fläskkotletterna. Blanda sesamolja, citron och ingefära. Tänd grillen eller hetta upp en stekpanna – gärna en grillpanna. Lägg på köttet och pensla på båda sidor med sesamolje-blandningen. Salta och peppra. Tillaga köttet hastigt och varmt till 61°C i innertemperatur. Stapla köttet och svep in det i aluminiumfolie. Låt det vila i 10 minuter. Skär bort benet på ena sidan av kotletten – och fettet, om du inte vill äta det, och skär köttet till remsor på cirka 5-7 mm över fiberriktningen.
  • Servera med blad av färsk koriander, hackade jordnötter, skivad röd chili och sweet chilisås.

Receptet på panngrillade fläskkotletter med nudlar, grönsaker och jordnötter är ett samarbete med kampanjen Gilla Gris. Kampanjen Gilla gris, och min inblandning i det hela, går ut på att inspirera och lära folk att tillaga griskött på ett bra vis.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.