Pannkakor med riven pumpa, kanel och ingefära

Recept med pumpa

Jag älskar pumpa och denna sommar har jag odlat sex olika pumpasorter. Det är inte det minsta svårt att odla pumpa – man behöver bara lite plats. Ju större yta det finns för pumpan att växa desto större blir pumpan. Sen behövs också gödsel och vatten. Det enda som hotade mina pumpor denna sommar var mördarsniglar, men med en saltrand av vägsalt runt om lådorna fick de vara i fred. Någon enstaka snigel smet in efter något regn, men med ett vakande öga över odlingarna är det inget problem.

Det roliga med att odla pumpa är att det så klart både blir billigare än att köpa, plus att man kan odla en massa roliga sorter. I år odlade jag bland annat halloweenpumpa, white boer och hokkaido. Fröna till halloweenpumpan och hokkaidon kommer från pumpor jag köpt året tidigare i butik och tagit fröna från. Dessa var bara att torka och sedan så nästa år. White boer-pumpan fick jag däremot köpa frön till, men ifrån de som kom i år har jag nu tagit frön till nästa år.

Pumpor på trappa

Pumpa över från halloween

Det är vanligt att man dekorerar med pumpor. Jag karvar inte ur mina utan ställer den bara på trappan men lite ljus och ljusslingor så det ser tjusigt ut. Sedan när halloween är över har man en massa pumpa att ta hand om. Vad ska man då göra med pumpan? Det finns naturligtvis massor av saker man kan göra med pumpa – och visst finns det massor av recept med pumpa här i Landleys kök. Pumpa har en ganska neutral smak vilket gör den bra som utfyllnad i exempelvis gryta, soppa och gratäng. Då blir det den övriga smaksättningen som sätter tonen.

Jag brukar ofta tärna överbliven pumpa som jag sedan kokar ner till en puré. Jag varken saltar eller sockrar purén utan låter den vara neutral. Sedan fryser jag inden. När man sedan tinar den kan man ha den både i salta och söta rätter – exempelvis en god soppa eller en söt dessertpaj.

Pumpa till Thanksgiving

I USA är det obligatoriskt med en pumpapaj till Thanksgiving-middagen. Kolla gärna in mina recept på pumpapaj här i bloggen. Jag bestämde mig detta år för att göra en lite enklare dessert och svängde ihop dessa goda pannkakor med riven pumpa, kanel och ingefära. Frågan är om de ska kallas för pumpapannkakor eller pumpannkakor? :) Hur som helst blir de lite mer rårake-aktiga och lite tjockare. Därför får man vara försiktig och snabb när man vänder dem. Spännande kombination va? Tillsammans med lite strösocker på toppen och grädde blir det hur gott som helst. Ett tips är också att toppa pannkakorna med rivet apelsinskal. Kom i så fall ihåg att ta ekologisk apelsin eftersom besprutningsmedel hamnar på skalet.

» Här hittar du ännu fler dessertrecept med pumpa

Pannkakor med riven pumpa, kanel och ingefära

Pannkakor med riven pumpa, kanel och ingefära

4 stycken

250g urkärnad, skalad pumpa
1 tsk malen kanel
2 krm malen ingefära
2 krm nymalen muskotnöt
2 tsk strösocker
0,5 tsk salt
1,5 dl vetemjöl
2 ägg
3 dl mjölk

Tillbehör:

vispad grädde

  • Skala och kärna ur pumpan. Riv den sedan på de stora hålen på ett rivjärn.
  • Ha ner pumparivet i en skål tillsammans med kryddor, socker, salt och vetemjöl. Blanda allt och rör sedan i äggen och sedan mjölken. Låt smeten vila i 1 timme i rumstemperatur så mjölet får lösa upp sig.
  • Smält en klick smör i en stekpanna och skeda i en fjärdedel av smeten. Ta hjälp av skeden för att få ut pannkakan jämt. Stek på medelvärme på båda sidor. Upprepa tills du har fyra pannkakor. Servera med vispad grädde.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.