Recept på pannkakssmet till pannkakor, plättar och crepes

Recept på pannkakssmet till pannkakor, plättar och crepes

Visst är det gott med pannkakor? Grundreceptet på traditionella, tunna pannkakor gör man genom att blanda mjölk och ägg med mjöl och en nypa salt till en jämn smet. Sedan steker man pannkakssmeten till tunna och goda pannkakor som serveras med allehanda tillbehör. Här hittar du recept på pannkakssmet till pannkakor, plättar och crepes.

Klassiska pannkakor är trots allt så enkelt att göra och blir utmärkt som efterrätt med bara lite sylt och strösocker. Vill man lyxa till det tar man en klick grädde eller glass till, och vill man ha det ännu festligare gör man pannkakstårta som man varvar med choklad, färska bär och citroncreme. En del har också nutella eller nötcreme på sina pannkakor.

Glutenfria pannkakor och proteinpannkakor

När man ska göra plättar använder man förstås samma recept som till vanliga pannkakor men gräddar dem istället i ett så kallat plättlagg. Med plättar kan man servera små fina pannkakstårtor eller klicka på något gott, vika ihop och fästa med en tandpetare. Ska man göra crepes behöver man lite mer salt, annars blir det för sött. Nedan hittar du fyra recept på pannkakssmet till pannkakor, plättar och crepes, glutenfria pannkakor och sambons goda proteinpannkakor som passar när man tränar.

Pannkakor och ärtsoppa

Är det torsdag säger traditionen också att man ska servera ärtsoppa innan pannkakorna. Ärtsoppa gör man enkelt själv – dock med lite framförhållning eftersom ärtorna både måste blötläggas och kokas. Självklart kan man även använda färdig ärtsoppa på burk eller korv. Här finns recept på Ärtsoppa på gula och gröna ärtor toppad med pepparsalami. Jag kan även rekommendera denna goda ärtsoppa som görs på kikärtor. Tänk på att antalet pannkakor kan variera beroende på hur tunna man gör dem och hur stor stekpanna man har.

» Här hittar du fler goda recept på pannkakor

Recept på pannkakssmet till pannkakor, plättar och crepes

Vanlig pannkakssmet
till tunna pannkakor och plättar

6-7 pannkakor

2 ägg
3 dl mjölk
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk strösocker
2 msk smält smör

1. Vispa ihop ägg och mjölk i en bunke. Rör ner vetemjöl, salt socker och smält smör. Vispa allt till en lös smet.

2. Smält smör i en stekpanna och ha ner 1-2 dl pannkakssmet. Stek pannkakorna gyllene på båda sidor.

 

Pannkakssmet

Pannkakssmet till Crepes

6-7 pannkakor

2 ägg
1,5 dl mjölk
1,5 dl vatten
1,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 msk smält smör

1. Vispa ihop ägg, mjölk och vatten i en bunke. Rör ner vetemjöl, salt och smält smör. Vispa allt till en lös smet.

2. Smält smör i en stekpanna och ha ner 1-2 dl pannkakssmet. Stek pannkakorna gyllene på båda sidorna.

 

Proteinpannkakor

Proteinpannkakor

Cirka 7-8 stycken

1,5 dl havregryn (68g)*
1 skopa Whey proteinpulver med vaniljsmak
5 ägg
1 dl minimjölk
125g lättkesella (1/2 burk)
1,5 tsk bakpulver (6g)
0,5 tsk salt
2 tsk stevia
2 tsk kokosolja

1. Ha ner havregryn och proteinpulver i en mixer och kör till ett mjöl. Knäck i äggen, slå på mjölk och klicka i kesella. Ha i salt och kör sedan ihop smeten med mixern. Om man vill ha pannkakorna sötare kan man ha i lite sötningsmedel. För chokladsmak, ha i 2 msk kakao. För banansmak, ha ner en banan i smeten. Ställ smeten i kylen under 20 minuter.

2. Smält smör i en stekpanna och ha ner 1-2 dl pannkakssmet. Stek pannkakorna gyllene på båda sidor (cirka 1 minut per sida).

*Köper man säkert havregryn som är gjorda på ren havre blir även dessa pannkakor helt glutenfria.

 

Glutenfria pannkakor

6-8 pannkakor

pannkaka5Glutenfri pannkaka görs på samma vis som vanliga pannkakor, men istället för vetemjöl byter man mot glutenfri mjölmix eller majsmjöl. Observera att det är skillnad på majsmjöl och majsredning. Majsredning är vitt och tunt medan majsmjöl är gult och grövre i strukturen.

3 ägg
5,5 dl mjölk
3 dl majsmjöl / 2 dl glutenfri mjölmix
0,5 tsk salt
2 msk smält smör

1. Vispa ihop ägg och mjölk i en bunke. Rör ner majsmjöl eller glutenfri mjölmix, salt och smält smör. Vispa allt till en lös smet och låt den sedan svälla 15 minuter i kylskåp.

2. Grädda pannkakorna på mediumvärme.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.