Pannkakstårta med choklad, bär och citroncreme

Bästa desserten för stora och små

Den här efterrätten knåpade jag ihop när vi hade gäster över på besök. Till själva middagen serverade vi en buffé med diverse godsaker, därefter avrundades det hela med dessa smaskiga små pannkakstårtor.

Lyxigt, enkelt och lättlagat

När man ska göra den här desserten kan man antingen steka vanliga pannkakor och göra en stor tårta som man skär bitar ur, eller så kan man steka plättar och servera det hela som som en liten pannkaksbakelse till varje gäst. Den här efterrätten är både enkel och lättlagad och blir väldigt god tack vare choklad, nötter och den fräscha citroncremen.

Pannkakstårta med choklad, bär och citroncreme

För: 8 personer

Pannkakstårta

Pannkakor:
1,5 dl vetemjöl
3 dl mjölk
2 krm salt
1 tsk socker
2 ägg
smör till stekning

Citronkräm:
250g mascarpone
1/2 lime (skal)
1/2 citron
1 tsk socker
1 dl vispgrädde

Chokladcreme:
100g mörk choklad 70%
1 äggula
2 msk smör
1 tsk cognac

Fyllning:
225g hallon
2 bananer
3 kiwis
250g jordgubbar
1 dl naturella pistagenötter
1 dl mandel

1. Rör ihop ingredienserna till pannkakssmeten och stek pannkakorna eller plättarna gyllenbruna på varje sida.

2. Riv skalet av en halv lime och en halv citron. Pressa även i saften ifrån citronen. Rör ihop med mascarpone och socker. Vispa grädden och vänd sedan ner i mascarponen. Ställ svalt.

3. Smält choklad och smör i en bunke. Rör ihop med äggulor och cognac.

4. Skiva upp frukten och hacka nötterna.

5. Börja med en pannkaka i botten. Bred på chokladkrämen på pannkakan, fördela ut bär och nötter och klicka sedan ut citronkrämen luftigt. Varva på samma vis till du är nöjd med höjden och avsluta med en pannkaka på toppen (enklast är att breda på chokladkrämen på pannkakan innan den läggs ovanpå resten). Gör du plätt-bakelser räcker det med ca 3 plättar per bakelse. Avsluta med att pudra lite florsocker på toppen.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.