Lättlagad och lyxig efterrätt

Jag har aldrig varit mycket för efterrätter. Jag har inget emot att äta dem, men att laga dem har aldrig varit min grej. Jag vet egentligen inte varför. Men det kanske är för att jag egentligen tycker det går lika bra med en chokladbit eller några lakritspingviner efter maten… Jag tänkte i alla fall att det var dags att ändra på den saken och gjorde därför denna nyårsdessert. Försöket blev lyckat och desserten riktigt smaskig. Detta blir en riktigt bra final på en god helgmiddag eller nyårsmeny.

Läcker dessert till nyår och fest

Hur som helst är den här efterrätten lättare att göra än man kan tro. Päronen kokas och får sedan flamberas i stekpannan med cognac. Se till att det inte finns saker som kan ta eld när cognacen flammar upp. Svårare än så är det inte. För extra effekt kan man släcka ner och låta gästerna se på när man flamberar. Människan har trots allt alltid fascinerats av eld och blir lätt imponerade.

Cognacsflamberade päron med mandel, apelsin och glass

För: 4 personer

Cognacsflamberade päron med mandel apelsin och stracciatella

4 gröna päron
1 dl cognac
3 msk socker
1 msk vaniljsocker
1 dl mandel
0,5 l stracciatella-glass
1 apelsin

1. Skala päronen, och lägg dem hela i kokande vatten tillsammans med socker och vaniljsocker. Låt dem koka på låg värme under 20 minuter.

2. Tag ur päronen ur vattnet. Dela dem på mitten och skär ut bottendelen och kärnhus. Låt de två halvorna sitta ihop i toppen tillsammans med pinnen.

3. Hacka mandeln i en mixer – det ska bli mindre bitar och inte pulver. Blanda med vaniljsocker.

4. Lägg upp päronen om två med den skurna sidan nedåt i egna portionsformar. Häll på cognac och tänd på med en tändsticka. Då elden falnat, ställ in i ugn. Låt stå ca 5 minuter i 300°

5. Tag ut och riv lite apelsinskal över. Servera med en glasskula eller två.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.