Pärlcouscous med kantareller och soltorka tomat

Dags att laga mat med svamp

Och så var september här… Det här året har gått så otroligt fort. För min del hade jag så mycket jobb under början på året att vintern försvann i ett nafs. Våren hann jag i alla fall registrera och njuta av, men på något magiskt vis var den också förbi innan man hunnit blinka. Sommaren, ja den var underbar med sin värme, härliga utflyter, lata dagar i solen och massor av rökt mat och grillat. Men precis som resten av året led den också mot sitt slut.

Nu när september är här kan man istället roa sig med svampplockning, förhoppningsvis lite sensommarvärme, och god vällagad mat. Man kan fortsätta njuta lika mycket av hösten och behöver inte stänga in sig bara för att det inte längre är shortsväder. Ibland behöver i alla fall jag påminna mig om det.

Landley grillar i tidningen

Jag fortsätter gärna att grilla på hösten – året om till och med. Precis som jag berättade i intervjun i tidningen Mitt i grillar vi året runt. Det smakar förstås allra godast att äta utomhus, men att grilla hela året är en lyx vi unnar oss när vi är ute på landet. Det smakar ju så himla gott, och trots att man står där med pannlampor och dunjackor och huttrar så är det ändå rätt mysigt. Det kanske inte går att jämföra med sommarens lättsamma mingel med ett glas rosévin i handen… men nästan.

HummusMadeleine Landley grillar

Mat som kan serveras kall

Och till det grillade passar det förstås med en god couscoussallad. Den här smakrika salladen är enkel att göra och passar utmärkt både till kött, kyckling och fisk – gärna grillat. Dubbla receptet och servera till många på en buffé, eller ta med ut på picknicken eller till båtutflykten. Servera gärna med hemmagjord hummus och en enkel sås baserad på creme fraiche.

Quinoa och Bovete

Värt att tänka på är att denna sallad inte är glutenfri. Couscous görs nämligen av vetemjöl. Vill man istället ha någon glutenfritt kan man ta bovete eller den proteinrika lilla örten quinoa, som för övrigt finns både i vitt, rött, svart och blått. När det kommer till bovete så är det ett lurigt namn eftersom det är en blommande växt som man äter de trekantiga fröna från. Det är alltså en ört och kommer inte från vete. Bovete är, för den nyfikne, det mjöl man använder i blinier.

Couscous och Bulgur

Så, för den som nu tål gluten använder man sig i detta recept av den härligt stora couscousen som kallas pärlcouscous. Detta är korn som är stora som en pärla på cirka 5-7 millimeter. Couscous tillverkas av vete, ofta durumvete, som blandas med vatten och formas till korn. En del blanda ihop det med bulgur, men bulgur är istället durumvete som förkokats, torkats och sedan krossats. Dessa har ett högre näringsinnehåll och mer fibrer. Det finns även hel bulgur.

Pärlcouscous med kantareller och soltorkad tomat

För: 4 personer

Pärlcouscous med kantareller och soltorka tomat

3 dl pärlcoucous
1 liter färska kantareller
10 bitar soltorkade tomater
1 dl hackad bladpersilja
3 msk extra virgin olivolja
salt, peppar

1. Koka pärlcoucousen i saltat vatten enligt anvisning på förpackningen.

2. Rensa och dela kantarellerna till mindre bitar. Stek med smör, salt och peppar till vätskan reducerats.

3. Strimla soltorkade tomater och bladpersilja. Blanda med coucousen och rör sedan ner olja och kryddor.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.