Parmalindad torskrygg med potatispuré och bearnaise

Enkel och god nyårsmat

Men hallå. Kan man verkligen smyga in ett nyårsrecept så här mitt i november? Ja, tydligen. För när jag la upp receptet på parmalindad torskrygg med potatispuré och bearnaise i bloggen kom jag att tänka på hur bra denna rätt är just som huvudrätt på nyårsafton. Det var inte alls tanken, och vi åt det dessutom som helt vanlig helgmat, men eftersom det är festligt och lite lyxigt passar det utmärkt att laga när man ska ställa till med fest.

Jag gillar mat som kan förberedas och som kan lagas i ugnen. Själva potatispurén i detta recept kan man faktiskt göra i förväg och sedan värma i micron eller på låg värme på spisen. Under värmningen brukar man behöva addera lite mer mjölk så att purén behåller sin konsistens. Fiskpaketen kan man också förbereda och förvara i kylen. Sedan är det bara att ställa in dem i ugnen i lagom tid innan man ska äta. Hur smidigt som helst.

Om man vill variera receptet

Jag använder färdig bearnaisesås, men vill du laga din egen bea kan du spana in detta recept på snabblagar och enkel bearnaisesås. Broccolin kan man byta mot haricots verts – eller ta både och. Och vilken lufttorkad skinka ska man ta? Ja det går utmärkt med exempelvis parmaskinka, prosciutto, serrano eller någon annan lufttorkad skinka. Du kan så klart också ta bacon, men då rekommenderar jag att man istället steker fiskpaketen eftersom det tjockare baconet inte vinner något på att vara i ugnen – det blir nämligen bara torrt och sladdrigt om det ska lagas i ugnen på så kort tid och låg temperatur.

» Här hittar du alla goda nyårsrecept här i bloggen

Parmalindad torskrygg med potatispuré och bearnaise

Parmalindad torskrygg med potatispuré och bearnaise

För: 4 personer

Potatispuré:

800g mjölig potatis
2 dl mjölk
1 dl grädde eller crème fraiche
0,5 tsk lökpulver
salt, svartpeppar
25g smör

Parmalinad torskrygg:

4 styckfrysta torskryggsfiléer
100g färskost med gräslök
salt, peppar, persillade
8 skivor lufttorkad skinka

Vitlökskokt broccoli:

250g broccoli
1 vitlöksklyfta
salt, svartpeppar

Tillbehör:

bearnaisesås
babyplommontomater

  • Tina fisken. Lägg upp fiskbitarna på en skärbräda och krydda på båda sidor med salt, peppar och persillade. Klicka på färskost och linda in varje fiskbit i två skivor lufttorkad skinka. Lägg upp fisken på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt eller i en ugnsform. Ställ in i 175°C i 15–16 minuter eller tills fisken kommit upp i en innertemperatur på 52°C.
  • Skär broccolin till mindre träd. Koka upp en kastrull med salt, peppar och skivad vitlök. Lägg i broccolin och låt den sjuda. Har du späd broccoli eller broccolini behöver den knappt gå 1–2 minuter medan grövre kan gå 3–5 minuter.
  • Skala potatisen och koka den i saltat vatten. Ta av potatisen när den är mjuk och fortfarande håller ihop. Slå av vattnet och pressa potatisen i en potatispress. Ställ tillbaka kastrullen på plattan på låg värme och rör i mjölk, grädde och smör. Smaka av med lökpulver, salt och peppar. Varmhåll tills det är dags att äta – späd med lite mer mjölk om den blir för torr vid varmhållningen.
  • Skeda upp purén på tallrikarna, lägg upp broccoli och halverade babytomater. Lägg på fisken och servera med bearnaisesås.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.