Pärondessert med minimaränger och citrusgrädde

Härlig dessert med maräng

Jag beställde en elvisp ganska nyligen. Jag har tidigare bara haft en stavmixer med ballongvisp men till den saknade jag dubbla, lite mindre vispar. Dessutom ville jag ha en som man inte måste hålla in knappen på hela tiden.

MinimarängerSagt och gjort slog jag till på en gammal hederlig elvisp med degkrokar. Dessutom valde jag en modell med roterande skål och ställning. På så vis kan man bara hälla i det som ska vispas och trycka på knappen. Därefter kan den stå och gå för sig själv, lite som en enklare hushållsassistent. Hur smidigt som helst.

Modellen jag har heter Bosch MFQ3560.

Hemmagjorda minimaränger

Jag är i alla fall supernöjd med min elvisp. Särskilt när jag skulle laga åtta smårätter till sambons överaskningsfest. Medan jag lagade en rätt kunde vispen stå och fluffa marängerna helt på egen hand. När det går så lätt att laga mat blir jag glad. Den här goda desserten är trevlig att avrunda en god middag på. Servera förslagsvis med dryckestipsen under receptet.

Pärondessert med minimaränger och citrusgrädde

För: 6 personer

Pärondessert med minimaränger och citrusgrädde

2 gröna päron
2 dl vatten
1 dl Hallands Fläder

2 äggvitor
1 dl socker

1,5 dl vispgrädde
1 citron
30g mandelflarn

1. Skala päronen och dela till mindre bitar. Koka upp vatten, tag av kastrullen från plattan och slå i snapsen. Lägg i päronen och ställ sedan svalt under dagen.

2. Vispa äggvitor och socker till en fast smet. Lägg ut bakplåtspapper på en plåt. Ha ner marängsmeten i en sprits och spritsa ut småmaränger på bakplåtspappret. Grädda i 125° i ca 20-25 minuter. Kontrollera att de inte bränns och att de är tillräckligt fasta när du tar ut dem – ju mindre de är, ju kortare tid behöver de i ugnen.

3. Riv citronskal i grädden och vispa den.

4. Slå av lagen på päronen. Fördela ut päronbitarna i små skålar, strössla över maränger och klicka sedan över grädde. Avsluta med att sprinkla mandelflarn ovanpå.

Rekommenderat vin till: Xanté Poire au Cognac (679) 228:-


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.