God paj som passar till påsk
Filodeg är en underskattad ingrediens som jag tidigare tyckte var svår att hantera. Den liksom torkade fort, brändes lätt och blev torr. Är man dock bara noga med att inte ta fram filodegen förrän man ska använda den är det inga problem. Jag har också hittat den perfekta kompisen till filodeg – spraysmör!
När Arla först lanserade spraysmör tyckte jag det var ännu en onödig produkt. Vad skulle jag med den till? Det kom ju liksom alldeles för lite när man skulle steka så man var tvungen att använda halva flaskan. Efter att nu ha använt den ett tag är jag inne på andra flaskan och har istället svårt att vara utan den. Varför? Ja, jag använde den ju helt fel från början.
Arla Spraysmör
Spraysmöret är perfekt när man bara behöver lite fett i pannan – exempelvis när man ska rosta på nötter. När man ska steka något i smör tar man helt enkelt vanligt flytande smör. Spraysmöret är också en ovärderlig vän när man är matfotograf och vill ha lite levande yta på redan tillagade råvaror. Jag har också insett hur grymt spraysmöret är när man ska göra Janssons Frestelse och vill få den där fina ytan på översta lagret.
När jag ska smöra våffeljärn och gratängformar använder jag spraysmör. Det är bara att spraya i formen eller i järnet så slipper man hålla på och dutta med papper eller få alldeles för mycket. Till filodeg är spraysmöret också perfekt. Hemligheten till frasig och fin filodeg är nämligen så att man behöver fett mellan filodegs-lagren. Ännu en sak jag lärt mig och som fått mig att uppskatta filodeg som råvara.
Värt att nämna är att behållaren till spraysmöret inte innehåller någon gas. Blandningen består av 86% rapsolja och 12% smör, så egentligen är det kanske lite fel att kalla det spraysmör. Den borde kanske egentligen kallas sprayolja med smör. Arla själva kallar den Smör och Rapsolja spray. Glöm förresten inte att spraysmöret ska förvaras i rumstemperatur, om du provar det!
Recept till påskbord och buffé
Filodegen då? Ja den gör sig utmärkt i en påskig filodegspaj med kyckling och ägg. Jag har faktiskt ett gammalt recept här i bloggen på påskpaj med ägg och kyckling. Detta görs med vanlig smördeg. Denna paj med filodeg blev dock en stor favorit som passar utmärkt till påskbordet – både om man ska ha buffé, äta den som den är eller att servera som varmt tillbehör till sill och ägg. Den blir verkligen dekorativ tack vare äggen och blir så himla god när man strimlar kycklingen tunt.
» Massor av goda påskrecept hittar du här
Påskig filodegspaj med kyckling och ägg
Fyllning:
700g kycklingfilé
salt, peppar, lökpulver, vitlökspulver
1 röd paprika
1 gul lök
8 bitar soltorkade tomater
1 spansk peppar
Stanning:
2 créme fraiche
3 ägg
salt, peppar, oregano
Pajskal:
1/2 paket filodeg (5 lager)
flytande smör eller spraysmör
Topping:
3 ägg
1-2 msk fryst persilja
1. Tina kycklingfiléerna och stek dem med smör med kryddor. Låt kycklingen svalna och skiva den sedan så tunt som möjligt.
2. Hacka paprika och gul lök. Låt det mjukna i smör i en stekpanna. Strimla soltorkade tomater och spansk peppar. Blanda kyckling, paprika, lök samt soltorkade tomater och chili.
3. Vispa ihop creme fraiche med ägg och kryddor.
4. Smöra en pajform. Lägg ett blad filodeg i pajformen och pensla det med smör eller spraya med spraysmör. Fortsätt på samma vis med fem filodegsark och pensla dem med smör. Lägg gärna filodegsarken omlott och vik in kanten lite så blir det tjusigt. Ha i fyllningen och slå på stanningen så det blandas. Ställ in pajen i 200°C i 20 minuter.
5. Koka 3 ägg i cirka 3-4 minuter. Skala äggen och halvera dem. Var försiktig så inte äggulan rinner ut. Tag ut pajen och placera ut äggen på pajen. Tryck ner dem lite så de ligger i samma nivå som fyllningen – eventuellt behöver man skotta lite innehåll åt sidorna så att äggen går ner. Ställ in pajen ytterligare 20 minuter (totalt 40 minuter). Strössla över fryst persilja när pajen är klar. Dekorera gärna med en kvist av valfri ört ovanpå.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.