Påskig potatisomelett med matjessill, rödlök, pepparrotscreme och dill

Enkelt och gott till påsk

Denna påsk må kanske inte bli en sammankomsternas påsk. Men vad gör det? Med lite god och enkel mat på påskbordet blir påsken ändå trevlig, även om man spenderar den på tu man hand. Detta recept på påskig potatisomelett med matjessill, rödlök, pepparrotscreme och dill är en riktig goding som faktiskt inte bara passar att servera till påsk – den passar också till midsommar. Tack vare den smakrika toppingen på omeletten bestående av rödlök, pepparrotscreme och dill, samt den obligatoriska matjessillen, blir det en riktigt härlig rätt som går att svänga ihop till lunch, förrätt eller som huvudrätt.

Själva omeletten är egentligen en frittata eftersom den också innehåller potatis. Detta gör den matig och lite fylligare än om den bara hade gjorts med ägg. Orkar man inte pickla rödlök kan den bytas mot 1/2 finhackad rödlök. Omeletten räcker till två personer som huvudrätt eller 4 personer som förrätt. Vill du servea den med lunch kan det vara trevligt att komplettera med en enkel sallad till.

» Här hittar du fler goda recept som passar till påsk

Påskig potatisomelett med matjessill, rödlök, pepparrotscreme och dill

Påskig potatisomelett med matjessill, rödlök, pepparrotscreme och dill

För: 4 personer

Picklad rödlök:

1 liten rödlök
1 dl vatten
1 msk ättika
2 msk strösocker
1 nypa salt

Omelett:

400g fast potatis
4 ägg
1 dl mjölk
0,5 dl vispgrädde
salt, peppar

Topping:

1 dl creme fraiche
1,5 msk riven pepparrot på tub
1 burk matjessill
1 knippe färsk dill

  • Koka upp vatten i en kastrull. Rör i ättika, socker och salt. Skiva rödlöken och ha ner i den ljumma ättikslagen. Låt stå minst 1 timme.
  • Skala, halvera och koka potatisen i saltat vatten i cirka 8-10 minuter – den ska fortfarande ha lite kärna. Slå av vattnet och slå på kallt vatten. Tärna potatisen smått.
  • Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Salta och peppra och vänd i potatistärningarna. Hetta upp en stekpanna med smör och slå i stanningen. Stek på ganska låg värme tills omeletten har stelnat.
  • Rör ihop creme fraiche mer pepparrot. Ha ner i en spritspåsen och ställ svalt tills den ska användas.
  • Fördela ut avrunnen matjessill på potatisomeletten. Klicka på pepparrotskrämen, picklad rödlök, kvistar av dill och dra över ett varv med pepparkvarnen.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.