Enkel paj till påsk

Går du också och räknar ner tiden till du får vara ledig? Torsdag är ju för många halvdag – och hur efterlängtat är inte det? Själva så åker jag och sambon ut till mina föräldrar på landstället. Jag jobbar ju hemifrån vilket gör att jag lika gärna kan sitta framför brasan med den bärbara och knacka kod.

Påskmat till buffé

Det ska bli så skönt att ta det lugnt på landet, laga en massa god mat (jag har ett tajt schema att laga efter), spela sällskapsspel – och förstås, äta en massa ägg. På tal om ägg kommer här en påskig paj med kyckling och ägg. Frågan är bara vad som kom först, hönan eller ägget?

Påskpaj med ägg och kyckling

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Påskig ägg- och kycklingpaj

Pajfyllning:

1 röd paprika
15 cm purjolök
2 morötter
2 kycklingfiléer
1 rulle smördeg (recept på pajdeg här)
3 ägg

Stanning:

3 dl creme fraiche
3 ägg
1 vitlöksklyfta
salt, peppar, oregano

1. Kärna ur och tärna paprikan. Strimla purjolöken. Hetta upp en stekpanna med smör och ha i paprika och purjolök. Stek till det mjuknat och häll sedan av i en skål. Skala och skiva morötterna till mynt. Koka dessa i lite saltat vatten i ca 5 minuter.

2. Stek kycklingen i smör tillsammans med salt och peppar. Trasa kycklingfiléerna med en gaffel och blanda sedan med grönsakerna.

3. Rulla ut smördegen i en pajform. Peta in degkanterna om de hänger över kanten. Fördela ut innehållet i pajskalet. Vispa ihop ingredienserna till stanningen och slå den över pajen. Ställ in i 200° i ca 20 minuter.

4. Koka äggen cirka 3,5-4 minuter (beroende på äggets storlek). Skala och halvera äggen. Tag ut pajen och tryck ner äggen i mitten av den. Ställ in pajen ytterligare 10 minuter i ugnen. Servera med en enkel sallad bestående av gurka, tomat och valfri salladssort.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.