Pavlova med tropisk frukt

God påskdessert – eller till nyår

Så här till påsk tycker jag man ska unna sig något riktigt gott – en Pavlova går definitivt under benämningen ”gott”. Det här receptet kom till förra påsken då jag precis hade skaffat en elvisp med hållare. Tidigare hade jag bara en mixer med ballongvisp-tillsats – ni vet en sån där som man måste hålla in knappen på och dessutom stå och hålla i.

Den nya elvispen kunde man istället placera i en hållare där bunken roterade automatiskt och knappen inte behövde hållas in. Ja, bättre sent än aldrig kan man tycka. Har man å andra sidan inte varit utan dessa finesser kan man heller inte uppskatta dem… Hur som helst ville jag sätta den på prov och började därför knåpa med allehanda recept med vispat ägg.

Påskpavlova

Varför heter den Pavlova?

På så vis kom också Pavlovan att göra entré i vårt hem. Just Pavlova har fått sitt namn från den ryska balettdansösen Anna Pavlova. Enligt rykte gjordes den åt henne då hon uppträdde i antingen Australien eller på Nya Zeeland under 1920.

En diskussion pågår fortfarande om var skaparen av desserten kom ifrån och på så vis vilket land som var först med den. Det påstås att den ursprungligen kommer från Nya Zeeland, men desserten är precis lika populär i Australien.

Dessert med passande dryckestips

Ska man bjuda på en härlig middag med efterrätt är det trevlig att servera passande drycker till varje rätt. Mat och dryck är trots allt som ler och långhalm – de hör ihop och blir så himla mycket bättre med hjälp av varandra.

Dock är det kanske inte så lätt alla gånger att välja ett vin som passar till maten. Därför har Magnus Reuterdahl, dagen till ära, funderat över några spännande dryckestips som passar till denna dessert.

Pavlova med tropisk frukt

För: 6-8 personer
Tid: 75 minuter
Temperatur: 175°

Påskpavlova

1 msk maizenamjöl
1 tsk äppelcidervinäger
4 äggvitor
2,5 dl strösocker

1 färsk ananas
2 mango
3 gula kiwi
2 dl vispgrädde

1. Sätt ugnen på 175°.

2. Rör ihop maizenamjöl och vinäger i en skål.

3. Vispa äggvitorna på hög hastighet under tiden som du tillsätter hälften av sockret. Tillsätt resten av sockret och maizenablandningen mot slutet och vispa sedan ytterligare till du får en tjock och glansig smet.

4. Smöra och bröa en springform och häll ut marängen i den. Sänk värmen till 150° och ställ formen i ugnen på lägsta falsen. Grädda i 75 minuter och låt sedan svalna på en torr plats.

5. Skala och hacka upp frukten, och vispa grädden. Servera till pavlovan.

Magnus Reuterdahl rekommenderar dryck:

När det kommer till dessert i kombination med vin finns det några enkla utgångsregler:

1) Champagne funkar alltid. 2) Om man inte väljer champagne bör ett vin till en dessert vara sötare än det man äter. 3) Man bör matcha dessertens intensitet med vinet.

Till pavlova med färska friska frukter, väljer jag ett vin med blommig somrig doft och fruktig söt smak – våren är ju trots allt precis bakom hörnet. Exempelvis ett Moscato d’Asti, en tysk Auslese Riesling eller en Muscat de Beaumes de Venise. I motsats kan man ta en rik chokladpudding där man istället kan titta på viner såsom Banyuls, Madeira eller portvin.

När det kommer till festtider såsom jul, påsk och midsommar har vi i Sverige en tendens att äta och servera traditionell, fet mat – och mycket mat, vilket gör att man lätt blir lite stinn. Därför brukar jag förslå ett vin med förhållandevis mycket syra och friskhet.

Då det endast är några dagar kvar till påsk, faller nätbutiker och beställningssortimentet bort. Därför har jag valt att titta på viner i ordinarie sortimentet på Systembolaget.

Påskpavlova

Moscato d’Asti

Börjar vi med Moscato d’Asti, är Nivole (7787) riktigt trevligt. Här finns smaker som minner om päronsplitt, tuttifrutti och honung. Det är friskt, ungt och riktigt bra till fruktiga desserter.

Auslese Riesling

Andra vinet i ordningen är Willi Schaefer Graacher Domprobst Riesling Auslese (99010). Tyvärr finns det inte så många flaskor av detta vin, och endast i vinkällarbutikerna – men det är strålande. Vinet har en djup, fokuserad samt fruktig smak av färska äpplen, citrus, blommor och mineraler. Lång, vacker och underbar smak.

Ett annat alternativ är Forstmeister Geltz-Zilliken Saarburger Rausch Riesling Auslese (nr 99328) som har en lite högre syra än ovanstående, men också har en riktigt fint koncentrerad smak med inslag av honung, lime, vit persika samt gröna och gula äpplen. Det finns lite fler flaskor av detta än det föregående vin – men skynda, skynda är det som gäller.

Muscat de Beaumes de Venise

När vi kommer till Muscat de Beaumes de Venise är utbudet inte lika stort. Georges Duboeuf 2009 (8181) är till skillnad från de ovan nämnda, ett starkvin. Nu är 15% inte är så starkt, vilket också gör att det inte smakar ”sprit”. Här har vi en fin, honungslen sötma och lätt te-aktig ton. Inslag av fläder, honung och pomerans balanseras med en snygg syra.

Magnus ReuterdahlMagnus Reuterdahl arbetar som arkeolog och brinner för vin och mat. Till vardags skriver han i sin egen blogg Aqua Vitae som han driver med hjälp av sambon Anne. Bloggen kom till 2007, och tack vare passionen för dryck och mat hamnar här både intressanta provningar, dryckestips och spännande recept. Förutom i egna bloggen skriver Magnus för BKWine Magazine, DinVinguide, samt i jaktbloggen Älgflugornas Herre.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.