Inlägget innehåller annonslänkar för J.A. Sundqvist
 
Pasta med falukorv och blomkål

Middagsmat efter väder och humör

Som jag sa till min sambo här om dagen så är det intressant hur vädret påverkar både humör och vad man vill äta. När det regnar känner man sig kanske lite låg och blir mer sugen på trösterik mat som man kan äta inomhus. När det är varmt och soligt blir man på desto godare humör, vill bara vara ute och kanske grilla något.

På senare tid har det varit ganska trist väder. I alla fall när det varit dags att äta. Juni var ju fint, och då grillade vi en hel massa. Men sedan när juli gjorde entré blev vädret desto sämre. Denna pasta med falukorv och blomkål är typisk middagsmat för dåligt väder. När vi är ute på landet handlar vi med 2–3 veckors mellanrum för att slippa lägga tid på att handla och sitta och åka till närmaste stad. Därför har vi alltid kylar och frysar välfyllda (ja, vi har två av varje). Falukorv är en sån där typisk bra att ha-vara. Falukorv har ganska lång hållbarhet, och hinner man inte äta upp korven innan dess är det bara att lägga den i frysen. Smidigt! Sedan ska man bara tänka på att inte låta den ligga för länge, för då får den lätt fryssmak vilket inte är så gott. Falukorv och pasta är också en himla bra kombination, och tillsammans med blomkål och morötter, champinjoner, lite purjo, vitlök och crème fraiche får man enkelt en god och lättfixad middag.

Gör matlagningen enklare med prepp

Jag skär falukorven till stavar genom att skiva falukorven och sedan skära varje skiva till 4–5 stavar. Purjon skivas och blomkålen skär jag till fina, mindre små träd med hjälp av en liten skalkniv. Att skära morötterna till smala stavar är också trevligt, men kanske lite pilligare. Jag brukar skära moroten i den längd jag vill ha stavarna i – den här gången cirka 3–4 centimeter långa bitar. Sedan skivar jag bitarna på längden, läger några åt gången på hög och skär till stavar på längden. Kom ihåg att vika in fingrarna när du skär så att inte fingertopparna stryker med. Vitlöken finhackar man bara så gott man kan. Gör man prepp eller mise en place, som det kallas – alltså gör allt hackande och skivande innan man startar själva tillagningen, då går det smidigt att laga maten.

Globalknivar

Rätt kniv till rätt sak

Med hjälp av bra knivar –  och rätt kniv för var sak – blir det enklare att få råvarorna som man vill. Jag brukar använda 2–4 olika knivar när jag lagar mat, lite beroende på vad jag lagar. En liten skalkniv är perfekt när man ska kärna ur paprika – eller som i detta recept, skära till små fina träd av blomkål eller broccoli. En örtvagga, som är en lite mindre kniv är perfekt till örter, att hacka mindre lökar med samt vitlök med. Grönsakerna kör jag med en allround-kniv eller grönsakskniv. Här behöver man nämligen lite mer tyngd i kniven när man skär, och ett större blad är det örtvaggan erbjuder.

Till kött brukar jag använda en köttkniv som är kraftigare och längre. Köttkniven är dessutom perfekt till exempelvis pumpa och sötpotatis som är stora och kompakta i köttet. Falukorv är ju som bekant dock varken kompakt eller särskilt svårt att ta sig igenom. Alltså brukar jag skära denna med allround- eller grönsakskniven. Nu ute på landstället, där vi också har ett utekök där vi lagar maten, fick det bli ett kit med de tre knivarna. Då slipper man flytta knivarna fram och tillbaka – och man har de knivar man behöver.

» Här hittar du fler goda pastarecept

Pasta med falukorv och blomkål

Pasta med falukorv och blomkål

För: 4 personer

200g färska champinjoner
400g falukorv
400g blomkål
2 morötter
2 vitlöksklyftor
10 cm purjolök
salt, peppar
4 dl crème fraiche
400g tagliatelle

  • Gnugga champinjonerna rena och tärna dem. Ha ner svampen i en torr stekpanna och steks tills den börjar torka till. Ha i en klick smör som får steka in. Salta och peppra. Ös över svampen i en skål.
  • Skiva falukorven och skär skivorna till stavar. Skär blomkålen till mindre träd. Skär morötterna till cirka 3 centimeter långa stavar (jag brukar skära morötterna i 3-centimetersbitar, sedan skiva bitarna på längden och därefter skära dem på längden till stavar). Hacka vitlöken och skiva purjolöken.
  • Ha ner falukorven i en het stekpanna och ha i en klick smör. Stek tills falukorven börjar få färg. Dra ner värmen och ös i blomkålen och morotsstavarna. Stek tills det mjuknat. Ha i vitlök och purjolök och ös tillbaka champinjonerna i pannan. Stek någon ytterligare minut så purjolöken mjuknar.
  • Rör i creme fraiche och låt det puttra ihop i några minuter. Smaka av med salt och peppar.
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Slå av vattnet och blanda pastan med såsen.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.