Pasta med fläsklägg, grädde, kål och vitlök

Vad gör man av rester av fläsklägg?

Denna pasta med fläsklägg, grädde, kål och vitlök är god och billig husman när det är som bäst. Jag har nästan alltid ett fläsklägg liggandes i frysen. Då kan man plocka fram det när andan faller på och laga god mat av. Fläsklägg är ju billigt kött även om det säljs till ordinarie pris, så när det är extrapris är det ännu smartare att passa på. Jag tryckkokar alltid fläsklägg eftersom det går fort samt att man inte behöver hålla på och joxa med läggen under tillagningen. Det är bara att lägga alla ingredienserna i grytan, sätta på locket och göra något annat.

Denna rätt bygger på fläsklägg som man redan har tillagat. Eftersom vi är två i hushållet och ett fläsklägg brukar räcka till fyra portioner gör jag alltid två rätter av samma fläsklägg. Först gör jag en ursprunglig rätt, rensar av köttet och sparar resten av köttet i kylen. Några dagar efteråt gör jag en helt annan rätt där resterna av fläsklägget kan användas. Då var så denna rätt blev till.

Enkel pasta som kan varieras på olika vis

Vill man inte ta fläsklägg går det naturligt vis att byta mot något annat typ av kött. Exempelvis strimlad påläggsskinka. Om du fått köttrester är det perfekt att lägga i denna pasta. Varför inte rester av fläskytterfilé, revben eller karré? Även andra typer av kött så som fisk, kycklingkött ellr nötkött går bra att ha i. Vill man ha en köttfri pasta lägger man bara i lite mer grönkål och broccoli så blir det en laktovegetarisk pasta (förutsatt att vi väljer en äggfri pasta). Till denna rätt går det att ta antingen broccoli eller grönkål om man inte vill ha både och.

» Här hittar du fler goda pastarecept

Pasta med fläsklägg, grädde, kål och vitlök

Pasta med fläsklägg, grädde, kål och vitlök

För: 4 personer

1/2 fläsklägg (se recept nedan)
1 gul lök
50g grönkål
1/2 broccolihuvud
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
1 grön chilifrukt
olja och smör att steka i
1 tsk vitvinsvinäger
4 dl grädde
1 dl vatten
salt, svartpeppar
1 dutt gul curry

400g tagliatelle

  • Koka fläsklägget enligt detta recept. Ta hälften av det färdiglagade fläsklägget och trasa köttet.
  • Hacka den gula löken. Grovhacka grönkålen. Skär broccolin till små träd. Kärna ur och strimla paprikan. Finhacka vitlöken. Hacka chilin.
  • Värm olja och smör i en stekpanna och lägg i löken. Stek den 1–2 minuter på medeltemperatur och lägg sedan i grönkål och broccoli. Stek tills allt mjuknat.
  • Lägg i paprika och vitlök. Stek 1 minut och slå sedan på vitvinsvinägern. Låt den fräsa in någon minut och lägg i köttet.
  • Slå på grädde och vatten. Smaka av med salt, peppar och en dutt gul curry. Låt allt puttra ihop i några minuter så grädden tjocknar.
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Blanda ner den i pastasåsen. Servera gärna med vitlöksbröd till.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.