Detta är ett reklamsamarbete med Wine Team.
Grüner veltliner – det perfekta matvinet
Vin och mat i kombination är något som kanske inte alltid är så lätt att få ihop. När allt kommer till kritan finns det flera nyanser i ett vin som både kan hjälpa och stjälpa en maträtt. Är vinet syrligt, är det tanninrikt, kanske är det fylligt och har det möjligtvis söta toner? Samma sak kommer förstås till maten som inte bara besitter alla våra grundsmaker utan också pepprighet, fettighet, sälta och många andra karaktärer.
Att få ihop det hela är alltså inte alltid så lätt. Det finns dock ett enkelt sätt att inte ens behöva fundera över om maten och vinet passar ihop – genom att välja ett recept som redan är anpassat till ett vin. Man kan så klart också fråga om hjälp på Systembolaget.
Vin till pasta
Denna läckra pasta med gräddig vitvinssås, kräftstjärtar och crunch har jag kombinerat med Weinmann Grüner Veltliner Klassik från Österrike. Grüner veltliner är Österrikes mest odlade druva och ger ofta torra, lätta viner med smak av citrus, päron, vitpeppar och mineral. Just detta vin kommer från Niederösterreich som är Österrikes största vinområde för kvalitetsviner. Grüner veltliner, som är ett bra matvin, passar framför allt till rätter med ljust kött, fisk och skaldjur samt med friska och lite syrliga inslag. Alltså är det kanske inte så konstigt att det passar bra till denna pasta som både innehåller kräftstjärtar och vitvinssås. Tillsammans med den härliga crunchen som steks i smör blir det en trevlig avrundning.
Välj samma vin i maten och till maten
Weinmann Grüner Veltliner Klassik finns att köpa både på flaska och på bag in box. Flaskan är på 1 liter vilket gör att den räcker både till att ha i maten och till maten. I de recept jag har här i bloggen med vin i maten får jag ofta frågan vilket vin man ska välja, och visst är det en fördel att välja samma vin i maten som man ska servera till. Då finns det inte risk att smakerna skär sig på något vis.
Vinet finns som sagt även på bag in box, vilket passar ett större sällskap eller om man känner för att ta sig ett glas matlagningsvin när maten lagas. Det är faktiskt också den enda grüner veltlinern på Systembolaget som finns på bag in box. Jag brukar ofta dekantera vinet på karaff så det får lufta innan servering – framför allt om det kommer från bag in box. När detta vin får lufta kommer också mer exotiska toner fram i smakpaletten.
Ett fräscht och krispigt vin
Men hur smakar vinet då? Ja, det här är ett krispigt och fruktdrivet vin i klassisk stil. Att det är fruktdrivet betyder helt enkelt att det odlats med tonvikt på frukt- och bärsmaker. Det är också ett oekat vin vilket innebär att det inte har lagrats på ekfat. På så vis får det behålla sina krispiga och rena smaker utan inblandning av vare sig vanilj eller kola. Vinet bjuder också på de klassiska smakerna av citrus, päron, vitpeppar och mineral som är så distinkta för en grüner veltliner. Tillsammans med maten blir det en riktigt bra kombination där de eleganta tonerna i vinet gifter sig fint med umamin från kräftstjärtarna och syran ifrån både vin och citronskal.

Om vinet:
Fruktsyra | Fyllighet | Sötma |

Pasta med gräddig vitvinssås, kräftstjärtar och crunch
Crunch:
0,5 dl sötmandel
0,5 dl pankoströbröd
25g smör
salt
Gräddig vitvinssås:
25g smör
3 msk vetemjöl
3 dl vitt vin (Weinmann Grüner Veltliner Klassik)
5 dl grädde
1 tsk grönsaksbuljong
1 tsk persillade
salt, svartpeppar
50g svartkål, exklusive mittnerv
1 rödlök
250g tagliatelle
1 burk kräftstjärtar i lake (170g avrunnen vikt)
1/2 ekologisk citron
- Hacka mandeln och blanda med pankoströbröd. Smält smöret i en stekpanna och häll i mandel- och pankoblandningen. Låt smöret sugas upp och ha i mer smör om det behövs. Stek under omrörning på medelvärme tills crunchen blivit gyllene. Salta ett varv och lägg över i en skål.
- Smält smöret i en stor kastrull och vispa i vetemjölet. När det bildats en klump, vispa i det vita vinet. Häll i grädde och rör i grönsaksbuljong och persillade. Låt såsen puttra i 10 minuter undre gläntat lock. Smaka av med salt och peppar.
- Skär svartkålen till lagom munsbitar. Halvera rödlöken, skär av ändarna och skär den sedan till smala klyftor mellan rot och topp. Smält smör i en stekpanna och ha ner löken. När det vita i löken börjat skifta i färg, lägg i svartkålen och stek allt tills svartkålen mjuknat, fått riktigt grön färg och blivit glasig.
- Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Slå bort vattnet och blanda pastan med såsen. Slå av lagen från kräftstjärtarna. Lägg upp pastan på tallrikar, strö över den stekta rödlöken och svartkålen, kräftstjärtarna och crunchen. Toppa med rivet citronskal.
Receptet på pasta med gräddig vitvinssås, kräftstjärtar och crunch är ett reklamsamarbete med Wine Team.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Hej
En annorlunda fråga men jag är helt såld på dom gråa pastatallrikarna i rätten Pasta med gräddig vitvinssås, kräftstjärtar och crunch.
Får jag fråga var dom kommer ifrån eller var jag kan köpa dom ifrån.
Tack tack
Mvh
Anna
Hej Anna.
Ja, visst är de fina. De köpte jag på H&M Home för några år sedan.
Mvh
Madeleine