Pasta med grönkål, bacon och kantareller

God pasta med julens rester

Pasta är en bra råvara som passar precis lika bra som enkel vardagsmat som till en festlig helgmiddag. Beroende på vad man serverar för sås och tillbehör till pastan kan den varieras i en oändlighet. Till detta recept bestämde jag mig för att ta tillvara på det som fanns i kylen. Vi hade bland annat kvar grönkål och mandlar från julen. Det fanns också kantareller och bacon i frysen vilket är trevliga smakkompisar till de första två.

Eftersom vi ville laga något enkelt och snabbfixat fick det helt enkelt bli en pasta med grönkål, bacon och kantareller. Tillsammans med gul lök som sätter piff på det mesta – och syrlig och krämig creme fraiche blir den en riktigt härlig men ändå lättlagad rätt.

Laktosfritt och glutenfritt

Vilken sorts pasta som helst går bra att använda till denna maträtt. Varför inte välja spagetti eller tagliatelle som både är festligt och trevligt? Även skruvar och gnocchi passar fint. Är du glutenintolerant? Välj en glutenfri pasta. Tål du inte laktos, välj en laktosfri creme fraiche.

» Här hittar du fler goda pastarecept

Pasta med grönkål, bacon och kantareller

För: 4 personer

Pasta med grönkål, bacon och kantareller

0,5 dl mandel
200g färska kantareller (cirka 100g stekt mängd)
1 paket bacon
200g grönkål
1 stor gul lök
2 dl creme fraiche
2 dl vatten
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar
250g pasta, ex pastaskruvar eller tagliatelle

1. Hacka mandeln och rosta i en torr panna så den får lite färg. Häll av i en skål.

2. Rensa kantarellerna och skär ner till lagom bitar. Stek kantarellerna tills vätskan försvinner och låt sedan en klick smör stekas in. Smaka av med salt och peppar. Häll av kantarellerna med mandeln.

3. Stek baconet – avsluta innan det blivit knaprigt. Låt svalna en aning och skär sedan till mindre bitar. Blanda med kantareller och mandeln.

4. Hacka löken och låt den mjukna i smör i en panna. Ansa bort den grövre delen på grönkålsstammarna och hacka grönkålen smått. Ha ner i pannan med löken och stek på medelvärme till den mjuknat och fått en fin grön färg.

5. Häll ner nötter, kantareller och bacon i pannan. Rör i creme fraiche och vatten. Låt det puttra ihop några minuter och smaka av med äppelcidervinäger, salt och peppar. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen och servera till.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Pasta med grönkål, bacon och kantareller passar precis lika bra som enkel vardagsmat som till en festlig helgmiddag.