Pasta med hummer och pumpa

Festlig och enkel pasta

Nyårsafton är ett ypperligt tillfälle att plocka fram hummern och lyxa till sig med god mat. Dock är inte hummer mycket dyrare än andra skaldjur – så varför inte unna sig lite vardagslyx när som helst? Denna goda pasta med hummer och pumpa är krämig, god och enkel allt göra. Pastan lagas av pumpa, zucchini, fänkål och soltorkade tomater vilket ger en mustig och smakrik bas. Tillsammans med syrad grädde och den salta, fina hummern som läggs på sist, blir den utsökt.

Pastasås med syrad grädde

Kun Markatta röd linspastaSyrad grädde är en ny produkt från Arla som jag fullkomligt älskar. Jag föredrar så rena produkter som möjligt där man inte tillsatt konsistensmedel till fördel för fett. Alltså väljer jag helst den med en fetthalt på 30%. Dvs samma som creme fraiche. Syrad grädde smakar som gräddfil. Den är alltså mitt emellan creme fraiche och grädde i smaken, men i rinnande form som grädde och en mildare syra än i creme fraiche. Syrad grädde är helt enkelt en grädde som syrats med mjölksyrabakterier. Smaken är lätt syrlig, vilket balanserar upp smaken på ett fint sätt när man lagar mat.

Idag finns det många olika pastasorter att tillgå om man har allergier eller preferenser. Jag använde Kung Markatta röda linspasta, men det går precis lika bra med vilken sort som helst – såväl spaghetti som pastaskruvar. Väljer du linspastan kan du tänka på att den behöver ganska mycket salt när den kokas och efter vattnet slagits bort. Linserna i pastan gör också att pastan blir lite grynigare och suger upp mycket av vätskan i såsen.

Pasta till vardag och helg

Jag tycker den här pastan passar precis när som helst – på vardagar när man vill ha en lite lyxigare pasta, till helgen – eller varför inte som huvudrätt på nyårsafton? Pasta är smidigt på det viset att man kan göra den i förväg och värma på. När man värmer på den bör man tillsätta lite vatten i såsen. Pastan kokar man precis innan det är dags att äta. Blandar man såsen med pastan direkt, och vet att den ska värmas på, kan man dra av lite av koktiden på pastan, annars blir den sladdrig när den värms på igen.

» Fler läckra pastarätter hittar du här

Pasta med hummer och pumpa

För: 4 personer

Pasta med hummer och pumpa

1 gul lök
400g muscatpumpa
1/2 zucchini
3 vitlöksklyftor
8 bitar soltorkade tomater
100g fänkål
3 tsk chipotlepasta
1 knippe färsk dill
1 knippe persilja 
3 dl syrad grädde
salt, peppar
2 humrar

valfri pasta för 4 personer

1. Hacka löken. Skala, kärna ur och skär pumpan till mindre bitar. Skär zucchinin till kvartar.

2. Hetta upp en stekpanna med smör och ha ner löken. Låt den mjukna och ha sedan ner pumpa och zucchini. Pressa i vitlök och låt det stekas några minuter. Strimla soltorkade tomater och fänkål och ha ner i pannan. Blanda i chipotlepasta, hackad dill och persilja samt den syrade grädden. Låt allt puttra ihop några minuter.

3. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Rensa humrarna och skär köttet till mindre bitar. Blanda pastasåsen med hummerköttet och servera till pastan.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.