Pasta med ricotta, bacon, brynt smör och citron

Pasta med brynt smör

Jag äter brynt smör alldeles för sällan. Alla pratar om detta brynta smör och höjer det till skyarna, men med en sambo som inte alls håller med om detta hyllande blir det sällan att vi äter det. Man får ju ändå vara lite sjysst och inte tvinga i gubben allt för mycket saker han inte gillar.

Ibland lyckas jag ändå pilla in brynt smör i någon rätt, och denna gång blev det faktiskt inget gnäll. Det måste väl vara ett gott betyg? Denna superenkla pasta med ricotta, bacon, brynt smör och citron kräver verkligen en minimal insats. Bacon och lök ska stekas, pasta ska kokas och smöret ska brynas. Sedan strösslar man bara över rucola och river över citronskal och svartpeppar. Jag skämdes nästan lite när sambon hurrade över rätten och jag visste att jag knappt hade lagat något alls. Men kanske är det ändå så att man inte ska krångla till det för mycket hela tiden?

Enkel pasta till vardags

Jag använde en pastasort som heter Mezze Maniche rigale. Jag ville ha riktigt stora rör eller snäckor, men kan man inte få tag i någon megapasta kan man alltid byta mot penne rigate eller pastasnäckor (conchiglioni). Man kan ju faktiskt till och med ta fyllda pastakuddar om man vill ha en ännu matigare rätt. Jag körde med rumstempererad ricotta, men man kan även värma den hastigt i micron innan man klickar på den. Det här blir en typiskt snabbfixad vardagsrätt med massor av smak och som är enkel att svänga ihop.

» Här hittar du fler goda pastarecept

Pasta med ricotta, bacon, brynt smör och citron

Pasta med ricotta, bacon, brynt smör och citron

För: 4 personer

75g smör
2 paket bacon
2 mindre rödlökar
500g ricotta (2 burkar)
0,5 tsk vitlökspulver
400g pasta (ex Mezze Maniche rigale)
75g rucola
1 citron
svartpeppar

  • Ha ner smöret i en liten kastrull och låt det puttra försiktigt till det får en ljusbrun färg. Vispa lite emellanåt. Ställ åt sidan.
  • Stek baconen och låt dem svalna. Skär dem sedan till mindre bitar. Hacka löken och låt den mjukna i baconfettet – se dock till att det inte finns kvar brända bitar från baconet. Skrapa i så fall ur dessa.
  • Rör ihop ricottan med lite vitlökspulver. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  • Klicka ut ricottan på tallrikarna (vill du ha den lite ljummen kan du köra den i mircon i cirka 30–60 sekunder). Sprid ut rucola, sprinkla över bacon och rödlök och fördela ut pastan. Ringla över brynt smör och riv över citronskal och nymalen svartpeppar.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.