Pasta med tomatsås, sardeller och mangold

Enkel och god pasta till middag

En enkel och god pasta är ibland det bästa som finns. Att smaksätta pastasåsen med sardeller ger en god, salt och fyllig smak. När man sedan låter såsen stå och puttra för sig själv i en halvtimme, eller allra helst en timme, då blir den mustig och smakerna får gå ihop ordentligt. På söndagarna göra jag gärna sån här mat. Alltså mat som går rätt enkelt att laga men som gärna får stå och puttra i godan ro. Tillsammans med ett glas rödvin och lite riven parmesanost på toppen blir det hur gott som helst. Och så ska det så klart också vara lite nymalen svartpeppar på pastan när den serveras.

Vi har ingen färdigmalen svartpeppar hemma hos oss. Usch nej – det är ju som att käka damm. Eller som att dricka avslagen coca cola. Nej svartpeppar har jag bara hela korn i kvarn så man kan mala när man ska ha det. I alla set med salt och pepparkar har jag salt i båda karen. Det brukar vara lite förvirrande för gästerna när man ställer fram ett kar med ett P på och folk undrar om de kan få saltet. Det är alltid lika komiskt.

Lätt att förbereda, godare ju längre den får puttra

Denna pasta med tomatsås, sardeller och mangold kräver inte särskilt många ingredienser och får och stå och puttra för sig själv. Blir den för torr är det bara att addera lite mer vatten. För att få in lite grönt i såsen har jag i mangold, men man också ta rucola, babyspenat, svinmålla eller bladkål så som grönkål eller svartkål. Det funkar fint det med. Vil man ha pastan helt vegetarisk och vegansk skippar man bara sardellerna och saltar lite extra istället. Då måste man så klart också välja en äggfri pasta. Jag gillar platta spaghettistrån. Därför tar jag bavette eller linguine. Andra sorter går så klart bra det med. Exempelvis vanlig spaghetti, penne eller annan kort pasta.

» Här hittar du fler goda pastarecept

Pasta med tomatsås, sardeller och mangold

Pasta med tomatsås, sardeller och mangold

För: 4 personer

1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
150g mangold
1 röd paprika
8 bitar soltorkade tomater
olja att steka i
2 dl rödvin
1 burk sardeller á 100g
500g krossade tomater
3 dl vatten
salt, svartpeppar
några kvistar timjan

400g linguine eller bavette
parmesanost

  • Grovhacka gul lök och finhacka vitlök. Strimla mangolden och skär paprikan till bitar. Strimla de soltorkade tomaterna.
  • Värm en skvätt olja i en gryta eller kastrull och lägg i den gula löken. Låt den mjukna i några minuter på medelvärme, lägg sedan i vitlök, mangold och paprika. Låt allt mjukna och slå sedan på rött vin. Låt allt puttra i några minuter.
  • Lägg i soltorkade tomater, sardeller och krossade tomater. Skölj ur förpackningen med vatten och slå i grytan. Dra över salt och nymalen svartpeppar. Repa i timjan. Lägg på locket och låt det puttra på svag värme i 30–60 minuter.
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Slå av vattnet och blanda tomatsåsen med pastan.
  • Servera med riven parmesanost och nymalen svartpeppar.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.