Pasta med zucchini, fänkål och citron

Nu blir det odlingsprat…

Varning vänner, för nu kommer det en massa odlingssnack. Precis som matlagningen är nämligen också odlandet en lika stor och viktig del av mitt liv här på landet. Jag kan lova att det har skördas i det Landleyska hushållet de senaste dagarna. Ja till och med veckorna. I de 27 odlingslådorna blev det rätt oväntat en väldig fjong på grejerna.

Jag var först lite orolig att det inte skulle växa i år, för jorden jag fick levererad var både mager, sandig och luktade aningens surt. Då fick jag istället fixa jorden med brunnen och obrunnen hästskit, lite av tidigare års jord och lite planteringsjord från påse. Dock hade jag ingen mull att hålla fukten med, så jag var lite orolig för om grönsakerna skulle trivas.

Madeleine Landley odling

Varje år ska det grävas om

Mina odlingslådor, som är en kombination av pallkragar och hembyggda, laserade lådor av ytterpanel, gräver jag om varje vår. I alla fall de som inte har perenna grödor så som sparris, jordärtskocka och libbsticka. I de andra vänder jag över den gamla jorden i en intilliggande låda, lägger obrunnet i botten av den urgrävda lådan och vänder sedan tillbaka den gamla jorden. Då har förra årets obrunna gödsel förvandlats till brunnen i den övre jorden. Jag adderar också lite brunnen gödsel och ny planteringsjord för att få in ytterligare näring och för att få upp jorden i höjd. Den sjunker ju nämligen ihop under föregående år.

Jag brukar alltid byta plats på det jag odlar, både för att inte arma ut jorden med samma gröda samt för att se om några saker trivs bättre på andra platser. Jag har ju nämligen odlingar på tre olika platser runt om på tomten.

På våren ska det planeras och gullas

Redan på våren börjar det roliga, och även lite jobbiga, med att planera och förodla. Då sås det, gullas och dinkas in och ut med de små plantorna. Först sår jag i pluggbrätten som får stå i skåpet ovanpå kylskåpet tills det kommit upp något. Sedan ska det omskolas, ställas på rullvagnar och flyttas ut och in på dagarna när det är tillräckligt varmt och soligt ute för att avhärdas. Varje år tänker jag ”nää, det är inte värt besväret”. Men varje år blir det riktigt fina skördar, och det är verkligen värt besväret. Det vet jag också genom att ha jämfört förodlade grönsaker mot direktsådda. Hos mig blir alltid de förodlade bäst och finast.

På hösten är det sedan dags att börja samla upp fröer, och innan dess att skörda alla de fina godsakerna. Förra årets zucchinikatastrof, där jag varken jag, mina vänner fick och inte ens butiken fick upp några zucchinis – den har jag tagit revansch på. I år har jag nämligen fått upp riktiga baddare till zucchinis. Jag har sått tre sorter i år. Tidigare har jag sått en sort som heter Round Beauty. Den ser precis ut som en ljusgrön pumpa och växer så det knakar. Den har alltid gett bra avkastning, men jag tycker att dne är lite för lik vanlig pumpa vilket jag också odlar. Alltså varierade jag mig i år med avlånga zucchinis; gula, vanliga gröna (Tapir) och randiga (Keesha). De gula får väldigt hårt skal, så vill man inte skala dem måste man skörda dem tidigt när de är mindre och har mjuka skal.

Fänkål odlingOdlingZucchini Tapir odling

Pasta med grönsaker från egen skörd

Jag har också lyckats fint med fänkålen i sommar. Jag höll verkligen på utplanteringen för att undvika höga och träiga plantor, något jag fick förra året. I år blev de däremot väldigt fina. Så vad gör man då av zucchini och fänkål? Jag så klart en pasta med zucchini, fänkål och citron. Ja, jag har inte odlar citronen själv, men vem vet, en vacker dag kanske det har slunkit in ett växthus på tomten där citrusarna får frodas.

Denna pasta är enkel att göra och har en sås som baseras på olja. På typiskt italienskt manér, helt enkelt. De för också en liten gräddskvätt på slutet för att få lite fyllighet. Byter man grädden mot extra olja, väljer ströbröd utan mejeri och en pasta utan ägg blir denna rätt helt vegansk. Det kan låta märkligt med ströbröd i en pastasås, men ströbrödet ger lite samma effekt som i en carbonara. Denna pasta blev en stor favorit och påminner lite om när jag var liten och bara älskade att äta ren pasta med smält smör och salt på. Den är mild i smakerna och innehåller inte en massa krusiduller.

En enkel och god sommarpasta

Observera att det behövs en hel del salt både till ingredienser som pasta och fett. Var alltså inte rätt för att salta pastan vid bordet om den känns lite klen i smakerna. Det här är en riktig sommarpasta som är perfekt att svänga ihop när vädret är. lite blandat och när man vill ta vara på grönsakerna i odlingslanden. Servera den gärna med ett par vitlöksbröd till och ett glas rosé. Det blir pricken över i. Jag har klippt över fänkålsdill över pastan på bilden. Alltså den dill-liknande blasten som fänkålen har.

» Här hittar du fler goda pastarecept

Pasta med zucchini, fänkål och citron

Pasta med zucchini, fänkål och citron

För: 4 personer

1 normalstort fänkålshuvud
1 gul lök
1 zucchini (ca 300g)
2 vitlöksklyftor
1,5 dl olivolja
1 dl pankoströbröd
1/2 citron
salt, svartpeppar
2 dl grädde
400g spaghetti

  • Skiva fänkålshuvudet. Hacka löken och skär zucchinin i kvartsskivor. Finhacka vitlöken.
  • Värm en skvätt av oljan i en stekpanna och lägg i fänkål, lök och zucchini. Stek på medelvärme tills grönsakerna börjat mjukna.
  • Lägg i vitlöken och pressa över citronsaft. Häll i resten av oljan och strö över pankoströbrödet. Salta och mal över svartpeppar. Stek tills brödet fått lite färg. Rör i grädden och låt den puttra in under 1–2 minuter. Smaka av med salt. Servera till kokt pasta.

Rekommenderat vin till: Puy Chéri Syrah Rosé (6131)


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.