Pastagratäng med kalkon, mozzarella och broccoli

Enkel vardagsmiddag

Igår när jag gick och la mig blev jag sugen på pastagratäng. Det var nästan så illa att jag inte kunde sova för att jag bara tänkte på den där himla pastagratängen…. Under dagen växte receptet till inne i huvudet och sedan lagade vi den på kvällen. Just till den här gratängen fick det bli italienska smaker. Tillsammans blir de en fin helhet, och eftersom flera av ingredienserna ligger på burk går det snabbt att svänga ihop.

Mat som lagas i ugnen

Pastagratäng är verkligen en enkel typ av maträtt som kräver en minimal insats. Den sköter den sig själv i ugnen under tiden man diskar, återställer och dukar, sedan är det bara att låta den svalna några minuter och äta. Att laga gratäng är verkligen inte svårt, och har man tid att förkoka de grönsaker man i vanliga fall kokar (som i detta fall broccoli) blir den ännu godare. Det bästa tipset kommer dock här; servera gratängen med en god sallad och med en skön måndagsrulle att slappa framför.

Pastagratäng med kalkon, mozzarella och broccoli

För: 4 personer
Temperatur: 225°C

Pastagratäng med kalkon, mozzarella och broccoli

Fyllning:

6 dl Penne Rigate (torrvara)
500g broccoli (ca 2 st buketter)
2 msk flytande smör
1 gul lök
1 röd paprika
200g skivad kalkon
10 bitar soltorkade tomater
250g mozzarella (2 frp)
70g rucola (1 påse)
2 msk kapris
1 dl svarta urkärnade kalamataoliver

Stanning:

2 ägg
2,5 dl grädde
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk sambal oelek
2 vitlöksklyftor
salt, peppar, timjan, oregano

1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Dra gärna av 1-2 minuter på koktiden så att den inte blir så sladdrig i ugnen.

2. Dela broccolin till mindre buketter och koka cirka 4 minuter i saltat vatten.

3. Ha ner flytande smör i en ugnsfast form. Hacka lök, paprika, kalkon, soltorkade tomater och mozzarella och ha ner i formen. Blanda ner rucola, kapris, oliver och pastan.

4. Vispa ihop ägg, grädde, vinäger och sambal oelek tillsammans med pressad vitlök och kryddor. Slå på redningen och blanda allt. Ställ in gratängen i 225°C i cirka 20-30 minuter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.