Recept på enkel gratäng

En gratäng har i stort sett bara en massa fördelar; en gratäng är enkelt att göra – man kan göra som Kajsa Warg påstods säga och ta vad man har. En gratäng är också utmärkt att ha som lunch, middag, buffé eller till picknick. Dessutom blir den bara ännu godare när den får stå till sig. Trodde du att fördelarna var slut där? Nädå. Det allra bästa av allt är att en gratäng sköter sig själv. Det är bara att ha i sakerna, blanda och sedan ställa in i ugnen. Hur skönt är inte det?

Vardagsmat såväl som till söndagsmiddag

Snabblagad pastagratäng med köttfärs går snabbt att svänga ihop. Gör man riktigt mycket på en gång får man lunch att ta med i matlådan på jobbet eller helt enkelt en färdig middagsrätt dagen efter. Det här är en vardagsmat som faktiskt lämpar sig lika väl som söndagsmiddag. Njut i så fall med ett gott rödvin – gärna från Italien, som får kröna verket.

Snabblagad pastagratäng med köttfärs

För: 4 personer
Temperatur: 225°C

Snabblagad pastagratäng med köttfärs

Gratängfyllning:

1 stor gul lök
500g nötfärs
2 morötter
1 dl hackad spenat
1 stor burk hela champinjoner
salt, peppar
0,5 dl kapris
1 dl gröna oliver med pimiento
2 tomater
8 bitar soltorkade tomater
5 dl pasta (torrvara)

Stanning:
2 ägg
3 dl grädde
1 vitlöksklyfta
1 tsk skånsk senap
1 msk tomatpuré
1 msk oregano
salt, peppar
1 dl riven ost

1. Hacka lök och ha ner i en stekpanna tillsammans med lite smör. När löken mjuknat en aning, ha ner köttfärs och skivad morot. När köttfärsen fått yta, ha ner spenat och hela champinjoner i stekpannan. Låt allt fräsa ihop några minuter och smaka av med salt och peppar. Häll över det stekta i en ugnsform. Blanda ner kapris och oliver samt grovhackad tomat och strimlade soltorkade tomater.

2. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen, men dra av en minut på koktiden. Slå av vattnet från pastan och häll ner den kokta pastan i formen och blanda med de övriga ingredienserna.

3. Vispa ihop ägg och grädde med en pressad vitlöksklyfta, senap, tomatpuré och kryddor. Vispa ihop och häll stanningen i formen. Laga gratängen i 225°C på över- och undervärme i cirka 15 minuter. Ta ut formen och strössla över riven ost. Ställ in ytterligare 5-10 minuter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.