Pastagratäng med falukorv, brysselkål och två sorters ost

Enkel och god vardagsmat

Jag kan lova att det kommer att bli en hel massa recept på gratänger och grytor framöver. Det är nämligen det jag lagar mest just nu då det både är enkelt, värmande och gott. Denna pastagratäng med falukorv, brysselkål och två sorters ost svängde jag ihop till middag här om dagen.

Så här under vintertid är kål, rotsaker och lök i säsong – framför allt brysselkål som är en riktig jultradition. Har man brysselkål kvar från julafton kan man så klart också ha ner dem i gratängen (här hittar du fler tips på saker att laga av julresterna). Annars är det bara att följa receptet nedan om du använder färska brysselkål. Det finns många som rynkar på näsan åt brysselkål, bland annat min sambo, men i en gratäng blir brysselkålen hur goda som helst. Särskilt när de samsas med ost och kanske skinka eller korv.

Vad kan man laga av brysselkål?

Eftersom falukorv är en så bra vardagsråvara, och eftersom den passar så bra just med brysselkål och ost, är det vad som samsas i denna gratäng. En falukorv är ju också perfekt att ha liggandes i frysen till när man blir sugen. Jag tar två sorters ost i denna gratäng – både vanlig riven ost och mozzarella. Då blir den extra trådig och god. Till denna pastagratäng har jag också använt en stor snäckformad pastasort som heter Lumaconi. Jag tycker nämligen det är trevligt med extra stora pastasorter där ost och stanning kan rinna in i pastan.

» Här hittar du fler recept på goda pastagratänger

Pastagratäng med falukorv, brysselkål och två sorters ost

Pastagratäng med falukorv, brysselkål och två sorters ost

För: 6 personer

Fyllning:

250g brysselkål
350g pasta
1 stor gul lök
800g falukorv
grillkrydda, vitlökspulver
1 dl inlagd, strimlad paprika
2 dl riven ost
125g mozzarella

Stanning:

3 ägg
4–5 dl grädde
1 tsk torkad oregano
salt, svartpeppar

  • Ansa först brysselkålen från trötta, gulaktiga blad. Pilla sedan av så många blad som möjligt och lägg i en skål. Kvarta det som blir kvar av huvudena och lägg i skålen.
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen men dra av 1 minut på koktiden. Lägg i brysselkålen med pastan när det är 2 minuter kvar av koktiden. Slå av vattnet och lägg över pasta och brysselkål i en ugnsform.
  • Hacka gul lök och stek den mjuk i smör i en stekpanna. Lägg över löken i formen.
  • Skiva falukorven och skär skivorna till stavar. Hetta upp en stekpanna riktigt varmt och stek korven så den får yta runt om. Krydda med grillkrydda och vitlökspulver. Ös sedan över korven i ugnsformen.
  • Lägg i strimlad paprika och riven ost i formen och blanda allt. Tärna mozzarella och sprid ut överst.
  • Vispa ihop ägg och grädde med smulad oregano, salt och peppar. Slå stanningen över gratängen och ställ sedan in den i 200°C i 35 minuter, eller tills den börjat stelna.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.