Pastagratäng med fetaost, soltorkade tomater, champinjoner och svartkål

Rolig mat att bjuda på

Mat ska inte bara vara god, den ska också vara trevlig att titta på. Eller varför inte kul? Denna pastagratäng med fetaost, soltorkade tomater, champinjoner och svartkål tycker i alla fall jag är rätt kul med de uppstickande pastarören.

För att få till detta gjorde jag en vegetarisk pastagratäng och använde mig av pastasorten rigatoni. Rigatoni har lite tjockare rör än den vanligare sorten penne rigate, och är dessutom avskurna rakt till skillnad från penne rigatens snedställda sidor. Då kan rören stå stadigt i gratängformen. Naturligtvis kan man ta den pastasort med raka rör (haha bilhumor) som man vill. Det finns nämligen flera olika sorter med olika tjocklek och mönstring.

Madeleine Landley

Vegetarisk pastagratäng

För att göra den här vegetariska pastagratängen gör man först som en tomatsås bestående av goda grönsaker. Jag valde färska champinjoner, gul lök, svartkål, morötter och paprikasallad. Det hela blandas med vitlök och basilika för god smak samt krossade tomater för att få en sås. Jag har också i creme fraiche för att det ger en bra rondör samt fetaost för sälta. Lite av såsen läggs i botten av en gratängform. Sedan radar man upp pastarören genom att ställa dem i formen. På pastan öser man på mer sås och sedan slår man på vatten. Därefter åker gratängen in i ugnen och toppas på slutet med riven ost och färsk basilika.

Vattnet på toppen har man för att all pasta ska vara täckt av vätska och på så vis kunna tillagas, alltså kokas. Det behöver inte vara vatten hela vägen upp eftersom vätskan ökar i volym av värmen, så några millimeter av toppen på pastan kan vara utan. Att pastan är lite småknaprig på toppen gör faktiskt inte något – det ger ytterligare en struktur, men kolla av att pastan inte blir för knaprig. Jag brukar göra det genom att kolla till gratängen då och då medan den lagas och känna lite på den. I så fall slår jag på mer vatten eller sprutar vatten med en vattenspruta. Verkar det för knepigt med rören kan man bara blanda pastan med såsen, eller använda sig av lasagneplattor.

Enkelt och gott

I denna pastagratäng med vegetariskt innehåll har jag så kallad paprikasallad, eller inlagd paprika. Jag vill bara poängtera hur besatt jag blivit av paprikasallad på sistone. Nu för tiden har jag alltid en burk ståendes i skafferiet. Det är perfekt av flera orsaker; exempelvis när färsk paprika är väldigt dyr i butik (för ibland är den riktigt dyr), när man är ute på landet och vill ha tillgång till grönsaker när som helst och inte vill sätta sig och åka till butiken, eller när man vill slänga ihop snabblagad vardagsmat.

Paprikasallad på burk ICAPaprikasallad har en god smak och är både smidig och tidssparande. Det är helt enkelt urkärnad och strimlad paprika som lagts in i en lag av vatten, ättika, socker och salt. Både Eldorado, ICA och Coop (samt Zeta mfl) brukar ha paprikasallad under sitt egna märke och det brukar kosta runt 10-12 spänn för en burk (en del kallar det bara för inlagd paprika). I många fall är det billigare att köpa paprika på burk än att köpa färsk – som man dessutom måste kärna ur, strimla och tillaga för att få mjuk. Den inlagda paprikan kan ju naturligtvis aldrig ersätta färsk paprika, men den är utmärkt till grytor och gratänger där den ändå ska bli mjuk. Fler recept med paprikasallad hittar du här.

Lakto-vegetariskt recept

Denna pastagratäng med fetaost, soltorkade tomater, champinjoner och svartkål är en dekorativ vegorätt och passar fint till såväl vardag som till söndagsmiddag. Eftersom rätten innehåller mejeri men inget ägg är receptet lakto-vegetariskt. Kompletterar man med exempelvis vitlöksbröd och det passande vintipset under receptet blir det också en festlig helgrätt som passar fint att bjuda på. Med tillbehör räcker den naturligtvis till fler.

» Här hittar du fler goda vegetariska recept

Pastagratäng med soltorkade tomater, svartkål, champinjoner och fetaost

För: 4-6 personer

Pastagratäng med fetaost, soltorkade tomater, champinjoner och svartkål

8 färska champinjoner (ca 300g)
1 stor gul lök
100g svartkål
2 morötter
3 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater (á 400g)
3-4 burkar vatten
1 burk paprikasallad (á 350g)
8 bitar soltorkade tomater i olja
1/2 kruka basilika
2 dl naturell creme fraiche
1 msk sambal oelek
salt, peppar
150g fetaost
500g rigatoni
2 dl riven ost

  • Gnugga champinjonerna rena. Halvera och skiva dem. Hacka gul lök och finhacka vitlöken. Strimla svartkål och hacka morötterna. Ha ner champinjonerna i en stekpanna med lock och höga kanter och stek tills vätskan börjar försvinna. Ha i en klick smör samt den gula löken, grönkål och morötter. Stek tills det mjuknat.
  • Ha ner vitlöken och låt den värmas någon minut. Slå sedan på krossade tomater och vatten – jag brukar slå vattnet i konservburkarna för att skölja ur dem och sedan ner tomatvattnet i pannan.
  • Slå lagen av paprikasalladen och hacka de soltorkade tomaterna samt basilikan. Ha ner i stekpannan och rör i creme fraiche. Rör i sambal oelek och salta och peppra. Låt allt puttra under lock på medelvärme i en halvtimme. Smula i fetaosten.
  • Slå två tredjedelar av såsen i en gratängform på cirka 30×19 centimeter – och som har högre kanter än pastan när den står upp. Stick ner rigatonin och slå sista såsen över. Slå gärna på mer vatten om mycket av pastan sticker upp utan sås.
  • Ställ in gratängformen i 60 minuter i 150°C på varmluft eller 200°C på över- och undervärme. Ta ut gratängen när det är 10 minuter kvar och strössla över riven ost. Servera med en sallad.

Rekommenderat vin till vegetarisk pastagratäng: Alma do Tejo (3104)

Ursprung: Portugal | Alkoholhalt: 13,5%
Smak: Fruktig, kryddig smak med inslag av björnbär, viol, blåbär och oregano | Passar till: lamm och nöt


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.