Pastagratäng med grönkål, blomkål och soltorkade tomater

Gratäng och gryta är lättlagad mat

Jag har funderat och kommit fram till att de bästa vardagsrätterna jag vet är gratäng och gryta. Det här är lättlagad mat där man bara förbereder ingredienserna och sedan lägger dem i en gratängform eller i grytan. Sedan får de sköta sig själva medan man gör något annat – kanske dukar eller bara pillar sig i naveln… Med tanke på att jag gillar grytor och gratänger så mycket är det då kanske inte så konstigt att min första bok bjuder på 50 recept på grytor och min andra bok innehåller massor av recept på allt i ett-rätter.

Ibland behöver man komplettera med något tillbehör och ibland inte. Till denna pastagratäng med grönkål, blomkål och soltorkade tomater behöver man inte laga några tillbehör, allt man behöver finns nämligen i gratängen. Jag kan förvisso tycka att det är gott att servera en enkel sallad bestående av tomat, gurka, sallad och balsamvinäger till gratängen, men det är helt och hållet en smaksak.

Madeleine Landley

Vegetarisk gratäng

För att göra denna gratäng behöver man en kastrull, en stekpanna och en gratängform. Först kokar man pastan och blomkålen – i samma kastrull. I stekpannan mjuksteker man samtidigt löken och grönkålen. Därefter lägger man allt i gratängformen, slår på stanningen och ställer in i ugnen. Genom att förkoka och steka en del av råvarorna innan får de godare smak och blir trevligare att tugga på. Annars kan det lätt bli lite torrt, hårt och höigt.

Jag brukar laga denna gratäng efter jul när jag fått grönkål över från julbordet. Dessutom brukar affärerna ofta säljer ut all grönkål de fått över från jul till vrakpris. Eftersom denna gratäng innehåller ägg och grädde är det således en lakto- och ovo-vegetarisk gratäng.

Så kan du variera gratängen

Denna gratäng kan man så klart variera som man vill. Vill man ha i något annat än grönkål kan man ta vitkål, rödkål eller svartkål. Man kan också byta mot exempelvis spenat eller rucola. Vill man ha lite mer sälta i gratängen kan man lägga i lite kapris eller kronärtskocka. Det är också gott. Saknar man köttet man kan enkelt steka lite bacon eller kassler och lägga i gratängen. Man kan så klart också servera kött vid sidan av gratängen. Exempelvis några skivor skinka eller korv, det tidigare nämnda baconet eller varför inte julskinka?

» Här hittar du fler recept på gratänger

Pastagratäng med grönkål, blomkål och soltorkade tomater

Pastagratäng med grönkål, blomkål och soltorkade tomater

För: 4–6 personer

Gratängfyllning:

500g blomkål
300g pasta, ex farfalle eller penne
1 gul lök
100g grönkål
10 bitar soltorkade tomater i olja

Stanning:

4 ägg
5 dl grädde
salt, svartpeppar

  • Skär blomkålen till mindre träd. Koka pastan i saltat vatten, men dra av två minuter på koktiden. Lägg i blomkålen när det är 5 minuter kvar av koktiden.
  • Kvarta löken och skiva den. Rengör grönkålen och strimla den. Värm en stor klick smör i en stekpanna och lägg i löken. Stek på medeltemperatur några minuter tills löken börjat mjukna. Vänd i grönkålen och stek ytterligare några minuter tills grönkålen mjuknat. Salta och peppra.
  • Strimla de soltorkade tomaterna. Lägg blomkål, pasta, lök, grönkål och tomatstrimlor i en gratängform och blanda allt.
  • Vispa ihop ägg och grädde med salt, och peppar. Slå stanningen över gratängen och grädda i 200°C i 50–60 minuter. Använder du en bredare och lägre gratängform kan det gå fortare. För att se om gratängen börjar bli klar kan du skaka lätt på gratängformen för att se hur mycket fyllningen rör sig – när den är klar ska det vara ganska stelt. Man kan också vinkla den för att se om stanning flyter upp.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.