Pastagratäng med kräftstjärtar, pumpa och broccoli

Enkel pastagratäng till middag

Pastagratäng är god och enkel vardagsmat. Här om dagen blev jag väldigt sugen på kräftstjärtar. Det var också så denna pastagratäng med kräftstjärtar, pumpa och broccoli kom till. Vid ett tidigare tillfälle hade jag köpt en ask med kräftstjärtar som aldrig kom till användning. Istället fick den åka in i frysen – hela asken med lagen och allt. Sedan var det bara att ta fram och tina nu när andan föll på.

Denna gratäng är väldigt enkel att göra. Jag förkokar pastan och i slutet av pastans koktid lägger jag ner broccolin i kokvattnet så den blir lite blancherad. Jag tycker att okokt broccoli som lagas i ugnen blir väldigt torr och får tråkig smak, men om man ger den ett snabbt uppkok blir det en helt annan sak. Beroende på hur grov broccoli man tar behöver den inte längre koktid än 2–3 minuter eftersom den sedan också går klart i ugnen. Jag använde hemodlad broccoli som är väldigt späd och påminner mer om broccolini, så den behövde bara max 1 minut i det varma vattnet.

Madeleine Landley

Vilken pasta ska man ha i gratängen?

Jag älskar när det är riktigt stor pasta i pastagratänger. Då kan det rinna in både stanning och ost i den samtidigt som de stora pastasorterna ofta är tunnare vilket ger lagom med tuggmotstånd. Till denna tog jag en stor snäckformad pastasort som heter Lumaconi (från ICA Selection, men även Garofalo och De Cecco har denna sort). De flesta brukar säljas i en genomskinlig påse.

Denna sommar har jag odlat en massa pumpa. Därför hade jag också i det i denna pastagratäng. Alla sorters pumpa går bra att använda, exempelvis halloweenpumpa eller muscat. Butternut squash brukar finnas att få tag i hela året och det går också bra att använda. Jag tog en hemodlar sort som heter Flat White Boer. Pumpan skär jag till stavar och steker på hög värme. Steks den på låg värme faller den sönder mer, men på hög värme får den yta – men se till att den inte bränns. Sedan drar jag ner värmen och lägger i hackad vitlök och gul lök i pannan som får stekas med några minuter. Efter det är det är det bara att ösa ner allt i gratängformen och ställa in den i ugnen. Självklart kan du bara koka pastan och sedan lägga ner allt rått i pannan, men det blir mycket godare på det här viset och allt hinner bli tillagat.

Gratäng med kräftstjärtar

Jag hade trott att kräftstjärtarna skulle bli sega i ugnen, men de blev bättre än väntat. Visst blir de lite tuggiga, men det får man ju räkna med. Efter att jag blandat innehållet petade jag dessutom ner kräftstjärtarna lite så de inte låg allra överst utan skyddades lite av de andra ingredienserna. Annars finns det risk att de blir väldigt tillagade. Gratängen behöver bara vara inne tills stanningen börjat stelna. Det kan man kolla genom att skaka lite på formen. I min ugn tog det cirka 35 minuter. Och du, vill du variera receptet kan du blanda häften grädde och häften crème fraiche, det vill säga två deciliter av varje.

» Här hittar du fler recept på goda pastagratänger

Pastagratäng med kräftstjärtar, pumpa och broccoli

Pastagratäng med kräftstjärtar, pumpa och broccoli

För: 4 personer

75g broccoli (1/4 broccolihuvud)
300g lumaconi
200g skalad och urkärnad pumpa
1 stor vitlöksklyfta
1 gul lök
olja + smör
170g kräftstjärtar (avrunnen vikt)
3 ägg
4 dl grädde
salt, peppar
125g mozzarella
1 dl riven ost

  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen men dra av 1 minut på koktiden. Skär broccolin till mindre träd. När det är 3 minuter kvar på pastans koktid, lägg i broccolin tillsammans med den. Slå sedan av vattnet.
  • Skala och kärna ur pumpan. Skär den sedan till smalare stavar på cirka 0,5 cm tjocklek. Finhacka vitlöken och grovhacka den gula löken. Värm olja och en klick smör i en stekpanna och lägg i pumpan. Stek den på hög värme under omrörning tills den börjar få färg. Dra ner värmen till knapp medelvärme och lägg i vitlöken och löken. Lägg i lite mer smör om det är torrt i pannan. Stek tills löken mjuknat.
  • Slå av vattnet från kräftstjärtarna. Tärna mozzarellan. Lägg ner broccoli, pasta, pumpa och lök samt mozzarella. Blanda allt.
  • Vispa ihop ägg med grädde, salt och peppar. Slå stanningen över gratängen och ställ in den i 225°C i 25–30 minuter. Ta ut gratängen och strö över riven ost. Ställ in i ytterligare 5 minuter.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.