Pastagratäng med spagetti, köttfärs och grönkål

Recept med överbliven pasta

Rester, mina vänner. Har ni hört ett så fint ord? :) Jag älskar rester av hela mitt hjärta. Det gör min mage också. Rester är, med några få undantag, nästan godare än vad den ursprungliga rätten var dagen innan. Då får smaker götta till sig och gifta sig med varandra. Rester är också perfekt när man inte har tid och ork att laga något. Knepet är då att laga extra mycket dagen innan så är biffen fixad.

Detta recept på pastagratäng med spagetti, köttfärs och grönkål är ett riktigt restrecept. Receptet bygger helt enkelt på spagetti med köttfärssås som man blandar med ägg och extra grädde, har ner i en gratängform och sedan gräddar i ugnen. Detta knep är perfekt till vilken pasta som helst. Jag kan tycka att det är lite tråkigt att äta samma rätt två dagar i rad. Då är denna rätt perfekt.

Madeleine LandleyReceptet nedan är helt från scratch. Du kan alltså laga enbart pastan enligt receptet nedan och äta som den är. Då skippar du de två sista ingredienserna på slutet, alltså ägg och grädde. Vill du däremot göra denna härligt krämiga gratäng blandar du sedan bara pastan med ägget och grädden och har ner allt i en gratängform. Har du annan pastarätt över kan du precis på samma vis bara blanda den med de två magiska ingredienserna på slutet, och vips har du en härlig gratäng att ställa fram på middagsbordet.

God och smidig vardagsmat

Mängden ägg och grädde är anpassade efter mängden pasta ovan. Har du lite mindre över kan du minska mängden ägg och grädde. Jag serverar gärna pastagratängen med en enkel sallad till bestående av tomat, gurka och valfri salladssort. Sedan behövs också lite äppelcidervinäger till salladen för att få in lite syra i det hela. Perfekt vardagsmat och ett utmärkt sätt att ta tillvara på resterna. Jag tycker också att detta är en riktig söndagsrätt som passar fint att avnjuta på söndagen med ett glas rödvin till.

Vill man variera receptet nedan kan man byta grönkålen mot rucola, svartkål eller babyspenat.Champinjonerna kan man byta mot annan svamp som man föredrar, exempelvis nyplockade kantareller till hösten. Paprikasalladen, som du hittar i receptet är strimlad och urkärnad paprika som säljs på burk i en lag. Den säljs som paprikasallad eller kort och gott inlagd paprika. Både Eldorado, ICA och Coop (samt Zeta mfl) brukar ha paprikasallad. Vill du att receptet ska bli köttfritt byter du köttfärsen mot vegofärs.

» Här hittar du fler goda pastarecept

Pastagratäng med spagetti, köttfärs och grönkål

För: 6-8 personer

Pastagratäng med spagetti, köttfärs och grönkål

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
100g grönkål
1 burk hela champinjoner
1/2 burk paprikasallad
1 dl gröna oliver med pimiento
400g blandfärs
1 burk krossade tomater
1 dl rödvin
4 dl grädde
1 msk torkad oregano
salt, peppar
400g spaghetti

Tillbehör för gratäng:

4 ägg
1 dl grädde

  • Grovhacka löken och ha ner i en stekpanna. Låt den mjukna på medelvärme och ha sedan ner finhackad vitlök som får värmas en minut med löken – akta så den inte blir bränd och besk. Ös över i en kastrull eller gryta.
  • Smält smöret i stekpannan och ha ner grönkålen. Låt den mjukna på låg värme – den får inte bli bränd. När den blivit mjuk och fått fin grön färg är den klar. Ös över i grytan.
  • Gnugga champinjonerna rena och skär dem till lagom stora bitar. Ha ner dem i stekpannan och stek så de får lite yta. När de börjar torka till, ha i en klick smör i stekpannan som får fräsa in. Ös över i grytan.
  • Stek färsen med salt och peppar tills den nästan är klar. Ös över i grytan. Fräs ur stekpannan med rödvinet och häll över det i grytan.
  • Ha ner paprikasallad, gröna oliver, krossade tomater och grädde i grytan. Smula i oregano och salta och peppra. Låt det hela puttra ihop på medelvärme i 15 minuter. Koka pastan och blanda ner i pastasåsen. Servera gärna med riven parmesanost.
  • Till gratängen; Blanda pastan med ägg och grädde. Eventuellt behöver den lite mer salt och peppar. Häll ner pastan i en gratängform och grädda i 225°C på över- och undervärme i cirka 40-50 minuter – eller tills den stelnat. Lägg ett ark aluminiumfolie över gratängen om den börjar bli bränd. Ta ut formen och skaka den försiktigt så se du hur lös den är. Den stelnar också lite extra när det svalnat lite och stabiliserat sig.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.