Pastagratäng med svartkål, soltorkade tomater, fetaost och pinjenötter

Enkel mat till vardag och helg

Pastagratäng är himla smidig mat som är värmande och gott. Kompletterar man med en sallad är pastagratäng perfekt att bjuda på vare sig det är vardag eller helg. Till helgen, så klart med ett gott glas rödvin till. Varför inte ett vin från Italien?

Det jag framför allt gillar med en gratäng är att den lagar sig själv i ugnen när den gräddas. Då kan man passa på att göra annat – exempelvis duka, fixa en sallad eller bara ta det lite lugnt. En gratäng är också perfekt att göra i förväg – varför inte dagen innan så den är klar att värma på till middagen dagen efter? Att frysa en gratäng går ju också. Då kan man plocka fram portionsitar till lunchen.

Vegetariskt till middag

Denna pastagratäng med svartkål, soltorkade tomater, fetaost och pinjenötter är en smakrik gratäng med inspiration från medelhavet. Jag använder färsk röd paprika, men man kan naturligtvis använda sig av strimlad, inlagd paprika (en del säljer den som paprikasallad).

Vad gäller champinjonerna tar jag färska även här. Dock går det så klart precis lika bra att ta champinjoner på burk. Ta då hela champinjoner på burk som du kvartar eller halverar beroende på storlek. Har man inte tillgång till svartkål kan man ta grönkål, och kan man inte ens få tag i det kan man ta rucola eller spenat som man steker hastigt på samma vis. Denna gratäng görs för övrigt med ägg och mejeri och är därför således både ovo- och lakto-vegetarisk.

» Här hittar du fler recept på goda gratänger

Pastagratäng med svartkål, soltorkade tomater, fetaost och pinjenötter

Pastagratäng med svartkål, soltorkade tomater, fetaost och pinjenötter

För: 4-6 personer

Fyllning:

1 röd paprika
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
250g champinjoner
100g svartkål
1 tsk äppelcidervinäger
200g pasta, ex penne rigate eller pastaskruvar
8 bitar soltorkade tomater
150g fetaost
50g pinjenötter

Stanning:

3 ägg
3 dl grädde
1 tsk torkad oregano
salt, peppar

  • Kärna ur och skär paprikan till centimeterstora bitar. Grovhacka röd lök och finhacka vitlöksklyftorna. Kvarta champinjonerna. Börja med att steka paprikan i smör eller olja några minuter. Ha sedan ner den röda löken. När den mjuknat, ha ner vitlöken och låt den värmas en minut. Ös över allt i en gratängform.
  • Kvarta champinjonerna och stek dem i en stekpanna. När de börjar torka till, ha i en klick smör eller olja samt salt och peppar. Ös över i gratängformen.
  • Skär ner svartkålen till mindre bitar och stek i smör eller olja på medelvärme så den blir glansig och mjuk. Salta och peppra och ringla över lite äppelcidervinäger som får fräsa in. Ös över i gratängen.
  • Koka pasta enligt anvisningen på förpackningen men dra av en minut på koktiden. Strimla soltorkade tomater och blanda ner i gratängen tillsammans med smulad fetaost och pastan.
  • Vispa ihop ägg, grädde smulad oregano samt salt och peppar. Slå stanningen över gratänginnehållet och strössla över pinjenötter. Grädda gratängen i 40 minuter i 225°C i mitten av ugnen. Lägg över en bit aluminiumfolie gratängformen efter 20 minuter om det börjar bli bränt på toppen och grädda klart.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.