Pastakuddar med isterbandssås

Vad kan man laga med isterband?

Det allra vanligaste att göra med isterband är troligtvis att steka dem precis som de är, eller fylla dem och laga i ugn. Exempelvis som i denna klassiska rätt med ugnsbakade isterband fyllda med rödlök och gurka.

Isterband har en ganska fet konsistens tack vare istret/fettet som smälter vid uppvärmningen samt en syrlig ton tack vare syrningen. Eftersom isterband innehåller korngryn kan man också få fram en knaprigare och tuggigare konsistens om man steker inkråmet ordentligt. Det gör dessa korvar till en rolig ingrediens att använda som ”krydda”. Det vill säga att strössla över som en smaksättare.

Pastasås med isterband

Kolla in detta recept på pastakuddar med isterbandssås. Rätten består av färdigköpta pastakuddar med valfri fyllning (om man inte vill göra dem själv, förstås) samt en enkel sås av lök, vitlök, paprika, chili, soltorkade tomater och vispgrädde. På med lite kryddor och i med isterbanden. Jag brukar steka isterbanden tills skinnet börjar spricka och sedan skrapa ur innanmätet och steka det vidare. Frutom denna pasta är det himla gott att ha ner isterbanden i hamburgerbiffarna, eller varför inte ha isterbanden i vanliga järpar?

» Här hittar du fler recept med isterband

Pastakuddar med isterbandssås

Pastakuddar med isterbandssås

För: 4 personer

2 isterband
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
1 grön chili
6 bitar soltorkade tomater
4 dl vispgrädde
0,5 tsk balsamvinäger
salt, peppar, torkad oregano
2 paket färska pastakuddar

  • Stek isterbanden i lite matfett tills de börjar spricka. Skrapa ur fyllningen och släng skinnen. Ha i lite matfett, exempelvis olja från de soltorkade tomterna, och stek tills färsen fått lite yta.
  • Ha ner hackad gul lök i pannan och stek under omrörning tills den börjar mjukna. Ha ner finhackad vitlök, strimlad röd paprika och skivad grön chili. Låt det stekas under omrörning ytterligare några minuter.
  • Rör ner vispgrädde, balsamvinäger och kryddor. Låt det puttra ihop några minuter.
  • Koka pastakuddarna enligt anvisningen på förpackningen. Servera till pastasåsen samt med extra svartpeppar att mala över.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.