Pastasallad med grillad lök, bönor och oliver

Tillbehör som kan förberedas

Jag gör ofta en massa goda tillbehör, men det är sällan recepten kommer upp här i bloggen. De dyker helt enkelt oftast upp som hela rätter. Det är ju egentligen lite synd, eftersom om det är något jag själv letar efter så är det oftast enkla tillbehör att komplettera såsen och proteinet med. Helt enkelt lite inspiration här och lite idéer där som till slut blir en god middag.

Denna pastasallad med grillad lök, bönor och oliver är ett enkelt och gott tillbehör som hör hemma här i Landleys kök. Den passar också perfekt att servera till det grillade. Under tiden som man grillar köttet (eller det vegetariska) grillar man också lökarna som ska vara i salladen.

Madeleine Landley ätligt ogräs

Gott med grillad lök

Knipplök och färsklök är lök som man köper i knippe. Dessa säljs oftast i knippen med tre till fyra lökar med blast. Dessa milda och goda lökar är perfekta att lägga på grillen. Får du inte tag i det funkar det fint med silverlök eller schalottenlök. Löken måste man faktiskt inte grilla om man inte vill – man kan steka den i en stekpanna precis som pak choien och mandeln. Värmas bör den dock, för då blir den godast. Dessutom är det en mysig bonus att även slänga på några lökar på grillen samtidigt som man grillar det övriga. Vi grillade kyckling till denna pastasallad.

Pak choi är en asiatisk kål som använts länge i Kina. På svenska heter den sellerikål, och visst har den lite toner av selleri. Bladen på pak choi är ljust gröna och mjuka medan stjälken är vit och grov och formad lite som en blåmussla. Den påminner lite om salladskål fast utan allt det där krusiga. Jag använder sällan pak choi, men eftersom jag hade en liggandes hemma fick den åka ner i salladen. Man kan faktiskt också odla den själv. Jag har vid något tillfälle försökt, men utan framgång. Jag kanske ska ge det ett försök nästa år – med lite mer engagemang?

Har man ingen pak choi att tillgå kan man byta mot isbergssallad som man steker väldigt lätt. Man kan också bara bara byta mot exempelvis machésallad eller romansallad som man serverar som de är – alltså utan att värma upp dem.

God mat till buffé

Den är pastasallden är perfekt att laga och ställa fram när man servera en buffé. Komplettera med en vanlig grönsallad, grillade kycklingspett, en god paj samt några goda såser. Lite baguette med smör och ost, samt några skivor vattenmelon gör det hela komplett. Salladen kan med fördel göras i förväg och förvaras i kylen. Vill du ha den lite halvljummen gör du allt utom löken. Ställ salladen i kylen, grilla löken och ha sedan ner den i salladen när grillningen är klar och det är dags att äta. Servera den kall eller ljummen – beroende på när du lagat den.

Välj äggfri pasta för en helt vegansk rätt. Som du kanske ser på bilden är pastan svagt orange. Jag använde Kung Markattas Kikärtspasta. Den är perfekt i en pastasallad med sin lite torrare konsistens. Denna är också glutenfri.

» Här hittar du fler goda tillbehör

Pastasallad med grillad lök, bönor och oliver

Pastasallad med grillad lök, bönor och oliver

För: 4-6 personer som tillbehör

200g pasta, ex pastaskruvar eller penne rigate
1 dl sötmandel
1 huvud pak choi
2 vitlöksklyftor
1 tetra/burk kokta kidneybönor
1 dl svarta kalamataoliver
1 liten burk majs (ca 140g)
1 dl strimlad paprika på burk (paprikasallad)
150g fetaost
4 st knipplökar
0,5 dl kallpressad olivolja
3 msk balsamvinäger
1 tsk italiensk salladskrydda
salt, peppar

  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Hacka sötmandeln och rosta den i en stekpanna med en pytteliten skvätt matfett tills den fått lite färg. Salta ett varv och låt svalna.
  • Skär pak choi-bladen till ett par centimeters långa remsor. Finhacka vitlöken. Smält smör i en stekpanna och stek pak choien på medelvärme tills den mjuknat och fått lite färg. Ha sedan ner vitlöken med pak choien och låt den värmas 1-2 minuter. Salta ett varv.
  • Skölj kidneybönorna och blanda med svarta oliver, avrunnen majs och paprikasallad. Ha ner pasta, hackad mandel och smörstekt pak choi. Smula i fetaosten i ganska stora bitar.
  • Halvera knipplökarna och grilla eller stek dem tills de mjuknat och fått lite yta – grilla dem förslagsvis tillsammans med den övriga grillmaten. Låt löken svalna en aning och skiva den sedan. Ha ner i salladen medan den fortfarande är ljummen. Blanda salladen med olivolja, balsamvinäger, italiensk salladskrydda, salt och peppar.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.