Pastasallad med soltorkade tomater, rödlök, oliver och rucola

Vegetarisk pastasallad

Denna pastasallad med soltorkade tomater, rödlök, oliver och rucola är en vegetarisk pastasallad som är enkel att svänga ihop. Vissa pastasorter görs med ägg, så beroende på vilken pasta man väljer blir den antingen enbart lakto-vegetarisk eller också ovo-vegetarisk. Tar man en äggfri pasta och en vegetabilisk fetaost blir salladen vegansk.

Madeleine Landley, receptförfattareJag brukar servera denna pastasallad som ett tillbehör till exempelvis grillad kyckling eller kallskuret. Äter man vegetariskt kan man lägga aubergine eller zucchini på grillen och servera till pastasalladen. Kan man naturligtvis också strimla upp någon av dessa ingredienser och ha ner i salladen för att göra salladen till en hel huvudrätt. Då passar den fint att ta med ut på picknicken.

Laga pastasalladen i förväg

Vill du äta pastasalladen precis som den är som en huvudrätt kan mängden pasta behöva ökas. Man kan också addera en burk med exempelvis kokta kikärtor för att den ska bli tillräckligt mättande. Jag brukar göra salladen i förväg och förvara i kylen. På så vis är det bara att plocka fram den när det är dags att börja grilla.

» Här hittar du fler recept på matiga sallader

Pastasallad med soltorkade tomater, rödlök, oliver och rucola

Pastasallad med soltorkade tomater, rödlök, oliver och rucola

För: 4 personer som tillbehör

200g pasta, ex mezze maniche rigate eller penne rigate
1/2 rödlök
7 bitar soltorkade tomater i olja
1 grön chili
1 kvist libbsticka eller några blad färsk basilika
1 tetra kidneybönor
1 dl urkärnade kalamataoliver
100g rucola
150g fetaost
1 tsk dijonsenap
0,75 dl olivolja
0,5 tsk persillade
svartpeppar

  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  • Skär bort ändarna på rödlökshalvan och skär den i tunna klyftor på längden. Strimla de soltorkade tomaterna och skiva chilin och libbstickan/basilikan. Skölj kidneybönorna. Blanda allt i en skål tillsammans med oliver, rucola och grovt smulad fetaost.
  • Rör ihop dijonsenap med olja och persillade. Häll över salladen och dra över några varv nymalen svartpeppar. Servera gärna till nygrillat kött och ajvarsås.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.