Vad kan man laga av julskinka?
Har du fått julskinka över? Perfekt! Då kan du göra en enkel spaghetti carbonara med julskinka. Skiva upp julskinkan, koka pasta och blanda med grädde, parmesan och ägg. Har man brysselkål eller grönkål över kan man även fräsa upp det och ha i. Det blir bara ännu godare. Vill man ha något annat grönt kan man också ta gröna ärtor eller sojabönor.
Vill man ha lite mer innehåll i pastan kan man även variera med champinjoner. Stek då dessa med den gula löken till vätskan reducerats. Cirka 250 gram champinjoner är lagom.
» Här hittar du fler recept med julskinka
Enkla recept av resterna
Så här efter jul är det faktiskt inte helt ovanligt att det blir en massa rester över. Men vad ska man göra med allt? Jag brukar göra både köttbullar, pannbiff och järpar som fylls med brysselkål, grönkål, nöter och apelsin. Man kan också göra gratänger, soppa och olika pastarätter. » Här hittar du fler recept på mat med julens rester.
Men, hur ska man egentligen förvara resterna och vad kan man laga av dem? Kan man frysa allt eller blir vissa saker sämre av att frysas? De kanske måste ätas direkt? Ingen oro. Här finns tips på hur man förvarar och tar tillvara på julens rester.
Carbonara med julskinka
400g spaghetti, tagliatelle eller annan pasta
1 gul lök
300g julskinka
4 ägg
2 dl grädde
salt, svartpeppar
0,5 dl parmesanost
1. Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningen på förpackningen.
2. Hacka löken och låt den mjukna i smör i en stekpanna. Strimla julskinkan och ha ner den i pannan. Stek allt ytterligare någon minut.
3. Slå vattnet av pastan och ställ tillbaka kastrullen med pastan på plattan. Ha ner den stekta löken och skinkan i pastan. Knäck i äggen och slå i grädden. Rör om allt och smaka av med salt och svartpeppar. Servera med riven parmesanost och eventuellt med gröna ärtor.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Hej! Lagade det här receptet ikväll och det var verkligen gott! Jag har dock en fråga angående mängden pasta- ska det vara 500 g torr pasta? Jag använde ungefär hälften och det var mer än nog till 4 port.
Hej Dorothea.
Vad kul att det blev gott! :) Vi brukar käka ganska mycket pasta (men jag brukar nog köra cirka 100g per person så 500 gram låter lite i mesta laget). Vad fint att du fick till det i lagom mängd så som du gjorde.
Mvh
Madeleine